Home » Bestemmingen » Eilanden » Ko Jum

 

Ko Jum

Ko Jum (of Ko Pu) is een klein eiland in de Andaman Zee, ongeveer 25 km ten zuiden van Krabi. Ko Lanta ligt 25 km ten zuiden van Ko Jum en Ko Phi Phi ligt zo'n 25 km naar het westen.

Het noordelijke deel van het eiland wordt gedomineerd door een ongeveer 400 m hoge, met jungle bedekte piek. Dit deel van het eiland staat bekend als Ko Pu (Ko = eiland; Pu = krab). Het zuidelijke deel van het eiland is grotendeels vlak en hier bevinden zich rubberplantages. Dit deel van het eiland draagt de geheel andere naam Ko Jum. Alle bungalow resorts liggen aan de westkust van het eiland. De westkust kent 6 stranden waarvan Ting Rai Beach, Andaman Beach en Golden Pearl Beach de beste zijn. De stranden van Ko Jum/Ko Pu zijn niet zo spectaculair en oogverblindend mooi als de stranden van de Phi Phi eilanden en Railay's Phra Nang Beach, maar in tegenstelling tot deze stranden, zijn de stranden op Ko Jum/Ko Pu nooit druk.

Er is weinig meer te doen op Ko Jum/Ko Pu dan snorkelen, wandelen en de zon aanbidden. Maar voor de reizigers die hier naar toe komen is dat nou net de aantrekkingskracht van het eiland. Als je er naar verlangt om de drukte te ontsnappen, dan is Ko Jum/Ko Pu de ideale bestemming ! Geen excursies, geen duikscholen en geen 'attracties' op het eiland zelf. Op Ko Jum/Ko Pu hoef je niet actief bezig te zijn, maar kan je goed tot rust komen en genieten van de stilte. Degenen die overdag of in de avonduren vermaakt willen worden, kunnen beter een andere bestemming kiezen, want hier zullen ze zich snel gaan vervelen.

koh-jum-350x294.large.jpg

Het leven op Ko Jum/Ko Pu is erg relaxt en het wordt dan ook aangeraden om uw horloge hier af te doen. Tijd is niet belangrijk op Ko Jum/Ko Pu, tenslotte hoef je toch nergens naar toe.

Er is geen electriciteitsnet op het eiland, maar de lokale bewoners komen aan energie door middel van zonnecellen. De bungalows op Ko Jum/Ko Pu zijn volledig afhankelijk van generatoren die meestal bij zonsondergang worden ingeschakeld en om middernacht of bij zonsopgang weer worden uitgezet.

Indien je niet stil kan zitten en toch iets wilt ondernemen, kan je een longtailboot huren en kan je gaan snorkelen bij Bamboo Island of rond Ko Phi Phi Leh. Ook is het mogelijk om een kajak te huren waarmee je de door mangroven omzoomde backwaters van de Krabi-rivier aan de oostkust van het eiland kunt verkennen.

Late avonden zijn zeer zeldzaam hier, de meeste mensen liggen rond 10 uur 's avonds al onder hun klamboe. Aan de kust zijn wel een paar barretjes zoals de Bamboo Bar en Coco Bar waar relaxte muziek wordt gedraaid en je met een drankje kunt genieten. De meeste toeristen eten 's avonds in het restaurant van hun resort, omdat er in de dorpjes weinig restaurants te vinden zijn.

De ongeveer 1500 bewoners van Ko Jum/Ko Pu leven in drie dorpen: Ko Pu in het noorden, Ting Rai in het midden en Ko Jum in het zuiden. Het grootste gedeelte van de lokale bevolking is boer of visser en slechts een klein gedeelte van de eilandbewoners is werkzaam in het toerisme. De meeste ondernemers komen van het vasteland.

Er zijn vrijwel geen auto's op Ko Jum/Ko Pu, met uitzondering van een aantal auto's die met vracht van en naar de pier rijden. De mensen maken gebruik van de fiets, motorbike of verplaatsen zich lopend over het eiland.

Voor zo'n prachtig en ongerept eiland, is Ko Jum/Ko Pu verrassend makkelijk te bereiken. In het laagseizoen zijn bootdiensten naar Ko Jum/Ko Pu echter zeer beperkt, dus veel resorts zijn tussen mei en november gesloten.

Ko Jum/Ko Pu heeft geen aanlegsteiger en ferry's stoppen dan ook uit de kust. Met longtailboten worden de gasten verder naar het eiland vervoerd.