Home » Bestemmingen » Eilanden » Ko Lanta

 

Ko Lanta

Ongeveer halverwege tussen Krabi en Trang ligt Ko Lanta, een groep van 52 eilanden, waarvan er 15 behoren tot het Nationaal Zeepark Koh Lanta. Het park biedt een thuis aan vele dieren, waaronder maki's, civetkatten, dwergherten en tientallen vogelsoorten. De meeste leven op de kleinere, geïsoleerdere eilanden.

Het merendeel van de mensen ziet echter alleen Ko Lanta Yai, dat met een lengte van zo'n 25 km het grootste eiland van de archipel is. Het nabijgelegen kleinere Ko Lanta Noi heeft geen toeristische voorzieningen. 

Ban Sala Dan, waar de ferry's uit Phuket, Krabi en Ko Phi Phiaankomen, is de toegangspoort tot Ko Lanta Yai. Je vindt er duikwinkels, touroperators, banken, guesthouses en (vis)restaurants op palen. Het eiland is bedekt met beboste heuvels en er zijn tal van zanderige baaien.

ban-sala-dan.large.jpg

Ban Sala Dan

Aan de oostkust van het eiland ligt Lanta Old Town, dat vroeger Ban Raya Si heette en een belangrijke haven was voor Arabische en Chinese koopvaardijschepen die tussen Phuket, Penang en Singapore vaarden. Vandaag de dag is het een dorpje met oude Chinese winkelhuizen op palen waar een oude gemeenschap leeft die zich hier lang geleden hebben gevestigd.

Op het zuidelijkste puntje van het eiland, bij Tanod Cape, staat de vuurtoren van Ko Lanta, het symbool van eenzaamheid. Vanwege de slechte staat van de wegen naar Tanod Cape, komen er maar weinig toeristen en is het nog een ongerept stukje Ko Lanta. 

Het merendeel van de bewoners is van gemengd bloed en behoort tot de inheemse bevolking, Chinees-Maleisische moslims of animistische Chao Ley (zeenomaden). Deze gemeenschappen voorzagen in hun levensonderhoud met visserij en landbouw, voor de toeristenindustrie nieuwe banen en uitdagingen bracht.

lanta.large.jpg

Een van die uitdagingen is dat het toeristenseizoen heel kort is. De zee en het weer zijn het rustigst van november tot april, en buiten die periode varen de grote veerboten niet, blijven sommige hotels dicht en geven andere enorme kortingen.

De Chao Ley-naam voor Ko Lanta is Pulau Satak, 'eiland van de lange stranden'. In het zuidoosten van Ko Lanta ligt Ban San-ka-u, een Chao Ley dorpje waar de inwoners hun oude, traditionele levensstijl proberen te behouden.

ko-lanta.large.gif