Home » Bestemmingen » Eilanden » Ko Lipe

 

Ko Lipe

Ko Lipe is het meest zuidelijke eilandje van Thailand en onderdeel van het Tarutao National Marine Park. Het eilandje is tot op de dag van vandaag nog niet ontdekt door de grote horde toeristen zoals dat wel het geval is op de eilanden Phuket en Ko Phi Phi.

Op Ko Lipe is het rustig en u waant zich in het paradijs. Op enkele meters van het strand kan je al prachtig snorkelen. Er zijn dagelijkse excursies naar de nabij gelegen eilandjes Ko Adang en Ko Rawi gedurende het hoogseizoen. Verder doe je er weinig anders dan duiken, vissen en een boekje lezen in de zon.

lipe.large.jpg

De bekendste stranden op Ko Lipe zijn Pattaya Beach, Sunrise Beach en Sunset Beach.

Pattaya Beach is het populairste strand en beschikt over een aantal restaurantjes en resorts. Je kan hier uitstekend snorkelen, maar kijk uit voor de vele bootjes. Tijdens het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn op Pattaya Beach, maar andere, rustigere stranden bevinden zich op niet meer dan 15 minuten lopen. 

Ook bij Sunrise Beach (Chao Ley Beach) bevinden zich een aantal resorts en tevens een klein Chao Ley-dorpje met een paar kleine winkeltjes en eetgelegenheden. (De Chao Ley (zeenomaden) zijn een etnische groep die op de eilanden Phuket, Phi Phi, Jum, Lanta, Bulon en Ko Lipe wonen). Ook bij Sunrise Beach kan je uitstekend snorkelen.

Sunset Beach (Pramong) is het meest rustige strand van deze drie stranden en is de plek om een mooie zonsondergang te zien. Accommodatie rond Sunset Beach is nog vrij schaars.

De eilanden in de omgeving van Ko Lipe kunnen tijdens een dagexcursie bezocht worden; bij de meeste touroperators op Ko Lipe zijn snorkeltrips te boeken waarbij 4 of 5 eilanden op een dag worden aangedaan. Snorkeluitrusting kan bij een van de duikwinkels gehuurd worden of bij veel resorts op het eiland.

In de omgeving van Ko Lipe zijn een aantal plekken waar uitstekend gedoken kan worden zoals bij Ko Chabang, Ko Sawang, 8 Mile Rock en Ko Phung. Het is tevens mogelijk om naar het wrak van de Thaise vissersboot Yong Hua te duiken op een diepte van zo'n 40 m. De Yong Hua is in 1994 gezonken en is nu zeer populair onder duikers. Als je gaat duiken bij Ko Lipe is de kans groot dat je barracuda's, manta's of luipaardhaaien tegenkomt ! 

Een zeer belangrijk aandachtspunt is het opnemen van geld. Dit is namelijk alleen verkrijgbaar met een creditcard. Geld opnemen met een pinpas is (nog) niet mogelijk; er is geen ATM op het eiland (augustus 2010). 

Ko Lipe is alleen te bereiken per boot. Vanaf verschillende bestemmingen kun je naar het eiland toe varen. Meestal gaat dit per speedboot. Bij lokale reisagenten kun je de trips naar en van Ko Lipe regelen. Vanuit Thailand kun je vanaf Trang (op het vasteland) of de eilanden Koh Phi Phi en Phuket met de boot Ko Lipe bereiken. Vanuit Maleisie kan dit via Langkawi.

Indien je van Bangkok naar Ko Lipe wilt reizen, kan je er ook voor kiezen om te vliegen naar Hat Yai en vanaf daar verder te reizen naar Pak Barra. Vanaf de Pak Barra pier kan je vervolgens met de boot naar Ko Lipe. Bij de Pak Barra pier kan het erg chaotisch en hectisch zijn vanwege de vele mensen die kaartjes voor de ferry's verkopen. Koop alleen een retourticket als je er zeker van bent dat je dezelfde ferrymaatschappij voor de terugreis gebruikt. Omdat er meerdere ferrymaatschappijen zijn die deze route varen is het wellicht verstandiger om een ticket voor de terugreis op Ko Lipe te kopen. Rond de pier in Pak Barra zijn veel eetstalletjes, kleine restaurantjes en winkeltjes, dus als je even moet wachten voor de boot vertrekt, kan je hier de tijd doden en iets eten of drinken.

ko-lipe.large.gif

Tijdens het regenseizoen van mei tot november gaan veel resorts op Ko Lipe dicht en wordt het aantal veerdiensten teruggebracht.

  1. Hoogseizoen: november-mei
  2. Piekseizoen: december-februari
  3. Laagseizoen: mei-november 

Een goede website met veel informatie over Ko Lipe (waaronder vaarroutes en -tijden van de diverse ferry's) is Koh Lipe Thailand.com.