Home » Bestemmingen » Eilanden » Ko Pha Ngan

 

Ko Pha Ngan

Ko Pha Ngan, gelegen op zo'n 12 km ten noorden van Ko Samui, biedt een tropische cocktail van fijne zandstranden, toegankelijke koraalriffen en een woest, bebost binnenland. Het is een echt bounty-eiland dat vooral bij jongeren zeer populair is. Er hangt een erg relaxte sfeer, er zijn prachtige stranden en het eiland staat bij veel mensen bekend als party-eiland vanwege de maandelijkse Full Moon Party's.

Maar Ko Pha Ngan is een zeer veelzijdig eiland dat ook de rustzoeker veel te bieden heeft. Het binnenland van Ko Pha Ngan is bedekt met tropisch bos en je kan hier wandelen door de jungle, een ritje maken op een olifant, jeepsafari's maken of zwemmen onder een waterval. Of huur een boot en ontdek de verborgen baaien aan de kust.

 

Thong Sala is de toegangspoort tot Ko Pha Ngan. Bij aankomst staan de sawngthaews hier al te wachten om je naar je accommodatie te brengen. Thong Sala heeft een populaire avondmarkt met vele eetstalletjes waar je je honger kunt stillen.

Op ongeveer 4 km van Thong Sala ligt het vissersdorpje Ban Tai. Aan de overkant van het strand liggen enorme hoeveelheden kokosnoten. Hier kan je zien hoe de kokosnoten worden geschild en gedroogd en zo klaar worden gemaakt voor de export.

Tevens bevindt zich hier een pad naar Wat Kow Tahm, een meditatie-oord op de top van Kow Haeng Hill, waar mensen van over de hele wereld naar toekomen om de 10-daagse Meditation Retreat te volgen. Met een schaduwrijke, serene sfeer is deze plek ideaal voor rustzoekers. Je hebt vanaf Kow Haeng Hill een prachtig uitzicht over het bergachtige landschap van het eiland.

Voor liefhebbers van Muay Thai zijn er verschillende gyms op het eiland waar trainingen gevolgd kunnen worden zoals Jungle Gym in Hat Rin of Horizon Muay Thai Boxing Camp in Hat Tien. Als je geen Muay Thai training wilt volgen, maar wel eens een gevecht mee wilt maken, dan kan je terecht in Thong Sala of Hat Rin waar regelmatig gevechten worden gehouden.

Hat Rin ligt op een landtong aan de zuidoostkust van het eiland en wordt geflankeerd door twee brede stranden. Elke maand tijdens volle maan verandert het strand van Hat Rin in een dansvloer. Het strand stroomt vol met duizenden feestvierders die van zonsondergang tot zonsopgang de nacht door dansen op de muziek van verschillende dj's, terwijl de maan in de zee weerspiegelt. Het is een onvergetelijke ervaring om een Full Moon Party mee te maken en je zal er nieuwe mensen ontmoeten uit alle hoeken van de wereld. Ben je niet tijdens de volle maan op Ko Pha Ngan ? Niet getreurd, de bars op Hat Rin organiseren ook Half Moon Party's en Black Moon Party's.

ko-pha-ngan6-350x263.large.jpg

Full Moon Party

Houd er rekening mee dat het eiland met name in het hoogseizoen (juli, augustus, december) vanaf een aantal dagen voor volle maan volstroomt met feestgangers (met name de zuidkust) en dus kan het lastig worden om een goede kamer te vinden. Indien je niet voor verrassingen wilt komen te staan, kan je het beste van tevoren een kamer reserveren.

Voor de exacte data van de Full Moon Party kan je in het schema onderaan deze pagina kijken.

Een paar belangrijke tips als je een Full Moon Party, Half Moon Party of Black Moon Party bezoekt:

  • Laat waardevolle spullen achter in een kluisje bij uw guesthouse of resort. Neem geen waardevolle spullen mee naar een van de strandfeesten.
  • Gebruik GEEN drugs. Helaas is er ook op deze feesten in Thailand drugs te krijgen, maar distantieer je hiervan. Er lopen undercover politie-agenten rond tijdens de feesten en de straffen voor het in bezit hebben zijn in Thailand ZEER streng.
  • Neem geen drankjes van vreemden aan en let ook goed op je eigen drankje, zodat er niets ingedaan kan worden.
  • Ga niet zwemmen als je onder invloed bent. Er zijn al verschillende mensen verdronken tijdens deze feesten.

De baaien Tong Nai Pan Noi en Tong Nai Pan Yai in het noordoosten van het eiland vormen een oogverblindend landschap met witte zandstranden die omgeven zijn door met tropisch regenwoud bedekte bergen. De baaien zijn vanuit Thong Sala met een pick-up bereikbaar of met de boot vanuit Hat Rin en Chaloklum. Op beide stranden hangt een ontspannen sfeer en er bevinden zich hippe bars en restaurants. Vroege vogels worden hier beloond met adembenemende zonsopgangen.

Than Sadet, zo'n 3 km zuidelijker, is een riviertje vol zwerfkeien dat in zee uitmondt. Het dankt zijn naam, 'koninklijke beek', aan de 14 keer dat koning Chulalongkorn hier tussen 1888 en 1909 kwam om te wandelen bij de watervallen en te zwemmen in de poelen. Sindsdien hebben meerdere Thaise vorsten inscripties achtergelaten op de rotsen op de oever. Wie ze wil zien, wacht een flinke klauterpartij. Van september tot december kan het door zware regenval te gevaarlijk zijn om langs de oevers te lopen. Than Sadet is uitgeroepen tot een Nationaal Park vanwege zijn grote historische belang en de rijke flora en fauna.

Er rijden op Ko Pha Ngan sawngthaews rond die mensen tussen de verschillende plaatsen vervoeren. Het is ook mogelijk om een motorfiets te huren, zodat je het eiland op eigen gelegenheid kunt verkennen. Houd er rekening mee dat de wegen aanzienlijk slechter zijn dan op Ko Samui en dat de wegen, helemaal na een flinke tropische regenbui, erg modderig kunnen zijn. Blinde hoeken, haarspeldbochten en bijna verticale heuvels zijn een gevaar, zelfs op relatief goede wegen, zoals die tussen Thong Sala en Hat Rin.

 

Er zijn verschillende manieren om van Bangkok naar Ko Pha Ngan te reizen:

  • Neem in Bangkok de nachttrein naar Chumphon en reis vanaf daar met de bus verder naar de pier en neem hier de boot naar Ko Pha Ngan (via Ko Tao).
  • Neem in Bangkok de nachttrein naar Surat Thani en reis vanaf daar met de bus verder naar de pier en neem hier de boot naar Ko Pha Ngan (via Ko Samui).
  • Boek een combinatieticket van de VIP-bus en catamaran. Je reist dan met de bus naar Chumphon vanwaar je met een catamaran naar Koh Pha Ngan vaart.
  • Vlieg met Bangkok Airways of Thai Airways naar Ko Samui en reis vanaf Ko Samui met de boot verder naar Ko Pha Ngan.
  • Vlieg met Air Asia, NokAir of Thai Airways naar Surat Thani en reis vanaf daar verder naar de pier en neem hier de boot naar Ko Pha Ngan.
  • Boek een combinatie-ticket bij NokAir. Inclusief zijn de vlucht van Bangkok (Don Muang) naar Surat Thani, de bus naar de Laem Thuat Pier (Surat Thani) en de Hi-speed catamaran naar de Thong Sala Pier op Ko Pha Ngan.

De snelste manier om van Krabi of Phuket naar Ko Pha Ngan te reizen, is per vliegtuig naar Ko Samui. Bangkok Airways vliegt vanaf beide bestemmingen aan de Andamaanse kust naar Ko Samui. Vanaf Ko Samui kan je vervolgens met de boot doorreizen naar Ko Pha Ngan. Uiteraard is het ook mogelijk om overland van de Andamaanse kust naar de Golfkust te reizen.

 

full-moon.large.jpg

Full Moon Party Dates 2013

27 January
25 February
27 March
25 April
25 May
23 June
22 July
21 August
19 September
19 October
17 November
25 December (Christmas Party)
31 December (New Year Countdown Party)