Home » Bestemmingen » Eilanden » Ko Phi Phi

 

Ko Phi Phi

De Phi Phi Islands (หมู่เกาะพีพี) zijn gelegen in het kristalheldere water van de Andaman Zee en worden omgeven door prachtige koraalriffen. Het is een van de plaatsen die iedereen ooit een keer zou moeten bezoeken in zijn leven. De eilanden staan bekend om hun adembenemende witte zandstranden en de tropisch groene vegetatie. In het begin van de jaren 90 werd Ko Phi Phi alleen bezocht door de meest avontuurlijke reizigers die in zeer eenvoudige accommodatie verbleven. Tegenwoordig is Phi Phi echter uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Thailand, hoewel het nog steeds aanzienlijk minder ontwikkeld is dan het nabijgelegen Phuket of Ko Samui in de Golf van Thailand. Ko Phi Phi is bij toeristen een populaire plek om te duiken, snorkelen of kajakken.

phi-phi.large.jpg

Een bekende foto van Ko Phi Phi Don met de baaien Ao Loh Dalum en Ao Ton Sai (Ao = baai).

De Phi Phi Islands bestaan in totaal uit 6 eilandjes in het zuidwesten van Thailand, ten zuidoosten van Phuket en ten zuiden van Krabi. De bekendste eilanden zijn Ko Phi Phi Don en Ko Phi Phi Leh. De Phi Phi Islands behoren tot het Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi National Park en maken deel uit van de provincie Krabi.

Net als de rest van de provincie Krabi is Phi Phi de thuisbasis van een culturele smeltkroes van boeddhisten, Thai van Chinese afkomst, moslims en chao ley (sea gypsies) die hier allemaal in vrede en harmonie naast elkaar leven, dit in tegenstelling tot het diepe zuiden van Thailand waar al jarenlang religieuze spanningen zijn.

De naam Phi Phi is afkomstig uit het Maleisisch, de oorspronkelijke naam voor de eilanden was 'Pulau Api-Api'. De naam verwijst naar de mangrove bossen die er te vinden waren. In 1983 werden de eilanden opgenomen in het National Park. 

phi-phi3.large.jpg

Ko Phi Phi Don is het grootste eiland en het enige eiland met permanente bewoners, hoewel de stranden van Ko Phi Phi Leh ook door veel mensen worden bezocht. De rest van de eilanden, met inbegrip van Bida Nok, Bida Noi en Bamboo Island (Ko Mai Pai), zijn niet veel meer dan grote kalkstenen rotsen die uit zee oprijzen.

Ko Phi Phi Don werd tijdens de late jaren 40 van de vorige eeuw aanvankelijk bewoond door islamitische vissers en het eiland werd later een kokosnootplantage. Het eiland heeft een totale oppervlakte van ongeveer 28 km2 en is 8 km lang en op het breedste punt 3,5 km. Als je het eiland vanuit zee nadert, ziet het er echt fantastisch mooi uit. De witte zandstranden zijn omgeven door hoge kalkstenen rotsen die begroeid zijn met groene, tropische vegetatie en het zeewater heeft een prachtig turkooizen kleur. De heuvelachtige oostelijke en westelijke helften van het eiland zijn door een smalle strook land met elkaar verbonden. Dit zijn de veel gefotografeerde dubbele baaien van Ao Ton Sai en Ao Loh Dalum. Hier bevinden zich ook de meeste toeristenaccommodatie, internetcafé's, restaurants en bars. Om aan de ergste drukte te ontsnappen, moet je naar een van de kleinere baaien verder naar het noorden. Ao Poh, Hat Toh Ko en Ao Rantee zijn goede en betaalbare bestemmingen, en Hat Pak Nam, Ao Loh Bakao en Laem Tong zijn luxer en duurder.

maya-bay-phi-phi-leh-350x254.large.jpg

Maya Bay, Ko Phi Phi Leh

Op 4 km ten zuiden van Ko Phi Phi Don ligt het onbewoonde eilandje Phi Phi Leh. Het bestaat voornamelijk uit hoge, steil uit zee oprijzende rotsen en is ruiger en veel kleiner dan Phi Phi Don. Ko Phi Phi Leh heeft een totale oppervlakte van ongeveer 6,6 km2. Dit eiland is 3 km lang en op het breedste punt 1 km. Vanwege de rol die het eiland Phi Phi Leh in de film 'The Beach' speelde en omdat het een goede locatie is om te snorkelen, is het er vaak erg druk met boten vol toeristen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de diepe grotten, die een broedplaats vormen voor vogels en de Viking Cave met prehistorische muurschilderingen. De Viking Cave is ook bekend om de zwaluwen die hier hun nesten bouwen. De chao ley (sea gypsies) staan de hele dag op bamboesteigers die honderden meters omhoog reiken tot het dak van de grot en schrapen daar de kostbare nestjes van de rotswand. Vervolgens worden ze geëxporteerd naar Chinese restaurants over de hele wereld. Vogelnestjessoep is een delicatesse in Taiwan, Singapore, China en Hong Kong. Het wordt er gegeten als afrodisiacum en omdat het energie zou geven. Er worden absurde prijzen betaald voor een kop soep waarvan de ingrediënten bestaan uit piepkleine twijgjes die aan elkaar gelijmd zijn met vogelspuug. Het verzamelen van de nestjes is lucratief, maar levensgevaarlijk, want de salanganen (zwaluwen) bouwen hun nesten honderden meters boven zeeniveau, op kale rotswanden of in uitgeholde karstformaties.

De eilanden werden wereldberoemd toen Ko Phi Phi Leh werd gebruikt als locatie voor de film 'The Beach' (2000), een film gebaseerd op de populaire roman van Alex Garland. Deze film heeft een positieve impuls gegeven aan het toerisme naar de Phi Phi eilanden. Echter is er veel kritiek geweest op de wijze waarop productiemaatschappij 20th Century Fox in het natuurgebied met bulldozers op het strand heeft gegraven. Er zou geld zijn betaald aan de lokale overheid voor de overtreding van de strenge Thaise regels voor de bescherming van het National Park.

De Phi Phi eilanden kennen slechts 2 seizoenen: het hete en droge seizoen en het regenseizoen. De temperatuur zakt maar zelden onder de 27 graden. Tijdens het 'droge' seizoen kan het regenen, en tijdens het hoogtepunt van het regenseizoen kan het zo maar een week prachtig weer zijn. Het weer is nu eenmaal onvoorspelbaar !

NOVEMBER - MAART: over het algemeen prima weer, weinig regen en een gemiddelde temperatuur van 30-32 graden.

APRIL - MEI: zeer warm en vochtig met temperaturen tot 38 graden.

JUNI - OKTOBER: een gemiddelde temperatuur van ca. 30 graden. Grote kans op regen tijdens deze maanden, maar het regent zeker niet de hele tijd.

TSUNAMI 2004

Op 26 december 2004, 2e Kerstdag, werd Phi Phi voor een groot gedeelte verwoest door een krachtige tsunami die het gevolg was van een zeebeving in de Indische Oceaan. Het belangrijkste dorp van het eiland, Ton Sai, is voornamelijk gebouwd op een zanderige landengte tussen de twee grote, kalkstenen bergruggen van het eiland. Aan beide kanten van Ton Sai zijn halfronde baaien omzoomd met stranden. De landengte stijgt nog geen 2 m boven zeeniveau uit.

Kort na 10 uur op de ochtend van 26 december, trok het water zich in beide baaien terug. De tsunami sloeg vervolgens om 10:37 uur vanuit beide baaien genadeloos toe en kwam in het midden van de landengte samen. Het centrum van het eiland Phi Phi Don werd verwoest door twee golven van 3 m en 5,5 m hoog. Op het moment van de tsunami had het eiland naar schatting zo'n 10.000 bewoners, inclusief toeristen. Na de tsunami was 70% van de infrastructuur hier vernietigd. Zo'n 2000 mensen kwamen hier om het leven bij deze verschrikkelijke tsunami, al zijn dit er volgens de lokale bevolking veel meer.

Sinds 2005 is er op Ko Phi Phi een tsunami alarmsysteem geïnstalleerd dat de eilandbewoners bij eventuele toekomstige zeebevingen tijdig moet waarschuwen voor een tsunami.

BEREIKBAARHEID

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Phuket Airport, Krabi Airport en Trang Airport.

Er rijdens dagelijks bussen van Bangkok naar Krabi en Phuket. De reistijd bedraagt ongeveer 12 uur.

Je kan ook de trein van Bangkok Hualamphong Station naar Surat Thani, Nakhon Si Thammarat (beiden aan de Golf van Thailand) of Trang nemen en vanaf daar verder reizen met de bus of taxi.

Er zijn regelmatige bootverbindingen naar Ko Phi Phi vanuit Krabi, Ao Nang, Phuket en Ko Lanta. De boten vanuit Krabi en Phuket gaan het gehele jaar door; de boten uit Ao Nang en Ko Lanta varen meestal alleen tijdens het hoogseizoen (november - april).