Home » Bestemmingen » Eilanden » Ko Samui

 

Ko Samui

Ben je nog op zoek naar een hotel op Ko Samui ? Stuur dan een e-mail aan de Nederlandse reisorganisatie Viengtravel in Bangkok en je hebt binnen 24 uur antwoord !

Ko Samui is een eiland gelegen in de Golf van Thailand, ongeveer 560 km ten zuiden van Bangkok. Ko Samui behoort tot de provincie Surat Thani en het is qua grootte het derde eiland van Thailand, na Phuket en Ko Chang. Ko Samui ligt zo'n 32 km uit de kust, gerekend vanaf Don Sak, het vertrekpunt van de veerboot.

Het eiland (= Ko) Samui is onderdeel van een archipel bestaande uit circa 80 eilandjes, waarvan er slechts zes bewoond zijn. Het eiland heeft voor ieder wat wils: het bruisende centrum Chaweng met moderne winkels en kleine markten, rustige afgelegen baaitjes zoals Thongson Bay, enkele watervallen in het binnenland en de eilandjes die je tijdens excursies kunt boeken. De meeste mensen komen puur voor het strand naar Ko Samui, waarvan er vele zijn.

De vroegste geschiedenis van het eiland is niet bekend. Vissers waren de eerste bewoners en zij vestigden zich ongeveer 1500 jaar geleden op het eiland. De wateren rond het eiland waren bijzonder visrijk en vooral de noordkust van Ko Samui bood voldoende bescherming tegen de invloeden van de zee. In de 17e en 18e eeuw fungeerde het eiland als een rustpunt op de handelsroute van India naar China. Tijdens WO II werd het eiland kort bezet door het Japanse leger. Zeker tot de jaren zestig van de vorige eeuw kende het eiland een zeker isolement. Het eiland had geen infrastructuur van betekenis en de enige verbinding met het vasteland vergde enkele uren varen met de boot. Tot de komst van de eerste toeristen in de jaren zeventig van de 20e eeuw leefde de lokale bevolking van de visvangst en van de exploitatie van kokospalmplantages.

Ook tegenwoordig zijn er nog veel kokospalmplantages op Ko Samui. De exploitatie vormt een van de steunpilaren van de lokale economie, naast visvangst en toerisme. De kokosnoten worden geplukt door getrainde apen. Naast kokosnoten brengt het eiland ook bananen, mango's, papaya's en cashewnoten voort.

De toerististische ontwikkeling van Ko Samui begon rond 1970 met de komst van rugzaktoeristen (backpackers). De tot dan tot populaire bestemmingen voor deze groep waren al in de greep geraakt van het beginnend massatoerisme. Op zoek naar nog relatief ongerepte gebieden bleek Ko Samui een uitstekende bestemming. Het lag geïsoleerd (er was slechts een nachtboot met een vaartijd van meer dan 6 uur of men moest van kokosnootboten gebruik maken), kende nog nauwelijks faciliteiten en was daarom interessant.

De hoofdstad van Ko Samui, Nathon, is gelegen in het noordwesten van het eiland. Nathon heeft de grootste haven van het eiland en hiervandaan vertrekken de boten naar Ko Pha Ngan en het Angthong Marine National Park.

Ko Samui bevat alle ingrediënten voor een geslaagde, ongedwongen strandvakantie. Er is een meer dan 40 kilometer prachtig breed zandstrand en het binnenland beslaat kokoswouden, rubberplantages en prachtige watervallen. Er is tegenwoordig een professionele 18-holes golfbaan.

 

Big Buddha

Ko Samui heeft een groot aantal mooie stranden. De bekendste stranden van Samui zijn: 

  1. Chaweng Beach, aan de oostkust van Ko Samui, bestaat uit vijf kilometer parelwit zand met kristalhelder water. In het centrale deel liggen vele leuke winkeltjes, goede lokale restaurantjes en bars dicht bij elkaar en het is er dan 's avonds ook zeer gezellig.
  2. Ten zuiden van Chaweng ligt Lamai Beach, met een vier kilometer lang, prachtig strand. Het publiek is hier in het algemeen wat jonger dan in Chaweng. Het is een populair gebied met diverse uitgaansmogelijkheden en enkele zeer goede restaurants en bars, maar het is ietsje rustiger dan Chaweng.
  3. In het noorden van Ko Samui ligt het pittoreske plaatsje Bophut. Het is een rustig, klein plaatsje met leuke winkels, trendy bars en restaurantjes, veelal met uitzicht op het prachtige zandstrand. Bophut is vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar rust en pure ontspanning. In oktober tot en met april kan het water redelijk ondiep staan in de zee, waardoor er minder goed gezwommen kan worden. 
  4. Choengmon Beach, in het noordoosten van het eiland, is een ideale vakantieplaats voor rustzoekers. Naast een handjevol lokale restaurants zijn er enkele uitstekende resorts, die voldoende activiteiten bieden. Voor een bruisend uitgaansleven dient Chaweng Beach, op circa een kwartier rijden, zich aan.
  5. In een gebied met kleine authentieke vissersdorpjes en dichte palmenbossen, in het noordwesten van Ko Samui, ligt de verlaten rotspunt Laem Yai. Hier zijn geen grote massa's toeristen: de locatie voor wie op zoek is naar een zeer rustig verblijf op het eiland.
  6. Thongson Bay is een kalme baai in het noordoosten van Ko Samui, ideaal voor gezinnen met kinderen en degenen die niet op zoek zijn naar het uitgaansleven of de drukte.

 

samui.large.jpg

Door de ligging is het op Ko Samui in de zomer droger dan in de rest van Thailand en vallen de kortstondige moessonbuien voornamelijk tussen oktober en december. Het eiland heeft goede luchtverbindingen met Krabi, Phuket en Bangkok.

samui-map1.large.jpg

Ko Samui kan het best bezocht worden in de periode januari-september.

De regio Samui kent een andere regentijd dan aan de zuidwest-kust van Thailand. Juist in de periode waarin het aan de kant van Phuket minder goed weer is, is er aan de kant van Samui prachtig weer en volop zon. Tussen juni en september is er uiteraard wel kans op een tropische regenbui, maar over het algemeen vallen deze aan het eind van de middag of in de avond/nacht en duren deze buien vaak niet zo lang.

Angthong National Marine Park

Vanaf het vasteland is Ko Samui bereikbaar met de veerboot. Daarnaast beschikt het eiland over een luchthaven (Samui Airport). Omdat Samui Airport een overeenkomst heeft met Bangkok Airways worden de meeste vluchten van en naar het eiland door deze maatschappij uitgevoerd. Met name tussen Bangkok en Ko Samui v.v. gaan er tientallen vluchten per dag van Bangkok Airways. Daarnaast vliegt Bangkok Airways vanaf Ko Samui ook naar Chiang Mai, Pattaya (Utapao), Krabi, Phuket en Singapore.

Thai Airways vliegt tevens een paar keer per dag tussen Bangkok en Ko Samui.

De Maleisische luchtvaartmaatschappij Firefly vliegt tussen Kuala Lumpur (Subang) en Ko Samui.

De lowcostmaatschappijen Air Asia en Nok Air vliegen beide niet naar Ko Samui. Wel is het mogelijk om met deze maatschappijen van Bangkok naar Surat Thani te vliegen en vandaar verder te reizen naar Ko Samui. Ook is het mogelijk om via Nok Air een vliegticket te boeken inclusief een bus- en bootticket naar Ko Samui. Je vliegt dan vanaf Bangkok (Don Muang) naar Nakhon Si Thammarat. Vanaf Nakhon Si Thammarat ga je dan met de bus naar de Laem Thuat Pier in Surat Thani vanwaar je met een Hi-Speed Catamaran naar Ko Samui (Nar Ton Pier) vaart.