Home » Bestemmingen » Eilanden » Phuket » Stranden Phuket

Stranden Phuket

Phuket is gezegend met fantastische baaien, witte palmenstranden en helder zeewater. De stranden van het eiland zijn dan ook wereldberoemd. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende stranden op Phuket. Onderaan deze pagina vind je een kaart waarop de verschillende stranden staan aangegeven.

MAI KHAO BEACH

Het 11 km lange strand van Mai Khao Beach is gelegen in het noordwesten van Phuket en is het langste strand op het eiland. Het is een prachtige, beschaduwde kuststrook met casuarina- en palmbomen. Het is slechts minimaal ontwikkeld en een gedeelte ervan is beschermd als onderdeel van het Sirinat National Park, vanwege de zeeschildpadden die hier tussen oktober en februari hun eieren komen leggen. Respecteer de schildpadden en raak de dieren en hun eieren niet aan.

Bij Mao Khao Beach vind je luxe hotels zoals het JW Marriott Phuket Resort and Spa en het SALA Phuket.

mai-khao-350x263.large.jpg

Phuket International Airport bevindt zich op zeer korte afstand van Mai Khao Beach en vanaf het strand kan je de landende vliegtuigen laag over zien vliegen.

Als je op zoek bent naar een afgelegen en rustig strand, dan is Mai Khao Beach een goede keus. Vanwege een sterke en onvoorspelbare onderstroom aan dit deel van de kust, kan zwemmen gevaarlijk zijn van mei tot november.

NAI YANG BEACH

Het noordelijke deel van Nai Yang Beach is onderdeel van het Sirinat National Park en is daarom slechts beperkt ontwikkeld. Een aantal maanden per jaar komen zeeschildpadden hier 's nachts aan land om hun eieren in het zand te leggen.

Het commerciële gevoel dat in Patong of Karon heerst is op Nai Yang Beach ver te zoeken. Er zijn een handjevol eenvoudige (vis)restaurants en een klein toeristendorp met verhuur van vervoer, wat accommodatie, een geldautomaat, een massagesalon en de onvermijdelijke kleermakers. Het strand is er schoon en aan de zuidkant kan je goed zwemmen.

nai-yang-350x263.large.jpg

Dit strand is een favoriete plek bij de lokale bevolking. Als je hier in het weekend komt, zie je veel families, groepen vrienden of stelletjes die heerlijk zitten te picknicken in de schaduwrijke plekken langs het strand.

Nai Yang staat plaatselijk bekend om de eenvoudige eetstalletjes aan het water, die voornamelijk geroosterde vis serveren. Overdag kan je op matten onder de bomen zitten en 's avonds kan je idyllisch met kaarsverlichting aan tafeltjes op het strand zitten.

Hat Nai Yang ligt 2 km ten zuiden van Phuket International Airport en het noordelijke deel van het strand is de ideale plek om naderende vliegtuigen te spotten die over zee komen aanvliegen om te landen.

NAI THON BEACH

Nai Thon is een mooi stuk strand dat door onbekende redenen nog steeds over het hoofd is gezien door grote projectontwikkelaars. Er zijn winkels, hotels en restaurants aan de landkant van de smalle strandweg, maar er heerst nog een rustige dorpssfeer. Het is dus een ideale plek om de drukte te ontvluchten en van een rustige duik in zee te genieten.

Nai Thon kent twee seizoenen; in het hoogseizoen vullen de hotels zich met (buitenlandse) gasten en is de zee vlak, rustig en glashelder. Er zijn strandrestaurants waar je heerlijk kan dineren met je blote voeten in het zand en kunt genieten van dit tropische paradijs. In het laagseizoen is Nai Thon echter een rustig plaatsje met een soms zeer woeste zee.

nai-thon-350x263.large.jpg

De rit naar Nai Thon Beach is ook zeker de moeite waard. Vanuit het zuiden leidt een smalle weg door een van de laatste stukjes ongerepte jungle op het eiland en rijd je langs de prachtige kustlijn. Indien je vanuit het noorden naar Nai Thon rijdt, voert de weg je door een weelderig groene vallei voordat je het strand bereikt.

BANG TAO BEACH

Ao Bang Tao is ontstaan op het terrein van een voormalige tinmijn en omvat lagunes, parken, een golfbaan en een indrukwekkende, 8 km lange kustlijn. Het wordt gedomineerd door het luxe Laguna Phuket, een omheind 'geintegreerd resort' dat bestaat uit zes luxehotels waaronder het Sheraton Grande Laguna Phuket, Dusit Thani Laguna en Banyan Tree Phuket. Het is een oase van rust, ver van de drukte van Patong, en geliefd bij gezinnen, die niet uit het Laguna-dorp weg hoeven. Er is een verraderlijke onderstroom langs de kust, zodat veel gasten zich beperken tot de zwembaden.

bang-tao-350x233.large.jpg

Dichtbij Bang Tao Beach ligt het dorpje Cherng Talay waar veel dorpelingen nog steeds zo leven als hun voorouders en zich bezighouden met visserij, landbouw en het aftappen van rubberbomen.

SURIN BEACH

Hat Surin is een favoriet toevluchtsoord voor inwoners uit de betere klasse en expats die wonen in de landinwaarts gelegen appartementen met uitzicht op de Andaman Zee. Bij Surin Beach vind je bekende luxueuze resorts zoals het Amanpuri, Twinpalms en The Surin Phuket (voorheen bekend als The Chedi).

surin-350x263.large.jpg

Het fijne witte zand en het turquoise water hebben ervoor gezorgd dat dit pittoreske strand erg populair is bij Thai en toeristen. Onder de bomen langs het strand staan kleine strandtentjes waar heerlijk en goedkoop gegeten kan worden, uiteraard veel vis. Het kleine strand is erg mooi, maar het kan er ontzettend druk zijn met zonaanbidders en strandtentjes. Bij de noordelijke baai van Hat Surin, Ao Pansea, is het veel rustiger.

Houd rekening met een gevaarlijke zee tijdens de moesson, er kan dan een verraderlijke onderstroom zijn.

LAEM SINGH BEACH

Laem Singh Beach is een van de mooiste stranden van Phuket en ligt verscholen tussen Surin Beach en Kamala Beach aan de westkust van het eiland.

'Laem' is Thais voor 'kaap' en dit 150 m lange strand is inderdaad gelegen onder een steile klif, genesteld in een verborgen baai die omringd wordt door palmbomen en bezaaid is met reusachtige rotsen.

laem-singh-350x263.large.jpg

Vanwege de beperkte omvang is Laem Singh tijdens het hoogseizoen vaak overvol, maar in het laagseizoen is het er op zonnige dagen vaak gezellig druk. Je kunt hier prima zwemmen en er is overdag voldoende schaduw om uit de zon te zitten.

KAMALA BEACH

Kamala Beach is gelegen in een prachtige baai en met zijn witte zandstranden in de schaduw van palmbomen heeft het zijn natuurlijke karakter weten te behouden. Het is een perfect strand om te zonnebaden en bij het noordelijke uiteinde van het strand kan prima gesnorkeld worden.

Van mei tot november kunnen er door de moesson grote golven zijn en dien je te letten op de rode vlaggen die aangeven dat het te gevaarlijk is om te zwemmen.

kamala-350x234.large.jpg

Kamala zelf is een vissersdorpje met gezellige en goedkope restaurantjes. Voor uitgaan is men meer aangewezen op het nabijgelegen Patong.

In Kamala is het themapark Phuket FantaSea gevestigd.

Kamala is in 2004 hard getroffen door de tsunami, waarbij veel bewoners gedood werden en de school bij het strand verwoest werd, net als de tempel en talloze huizen en bedrijven. Uitgebreide herbouw heeft veel van de fysieke littekens uitgewist, maar een koperen beeld in het park tegenover het Print Kamala Resort herinnert aan de verwoesting.

PATONG BEACH

Patong is het bekendste strand op Phuket. Het uitgebreide aanbod aan activiteiten en het nachtleven maken van Patong een ideale plek om te feesten en plezier te maken.De stad heeft een bruisend nachtleven dat letterlijk honderden restaurants, beer bars, GoGo-bars en disco's omvat. Het nachtleven is geconcentreerd rond Soi Bangla (Bangla Road). Een grote trekpleister is Soi Crocodile, beter bekend als Soi Katoey of 'Trannie Alley', waar schaars geklede travestieten hun implantaten tonen en met giechelende toeristen poseren voor foto's.

patong-350x263.large.jpg

De drukke straten, de neonverlichting en de chaotische sfeer hier kunnen overweldigend zijn voor nieuwkomers. Indien je een glimp wilt opvangen van het exotische Verre Oosten, dan kan je beter voor een andere badplaats kiezen. Maar voor degenen die op zoek zijn naar meer dan alleen een wilde avond stappen, zijn er genoeg andere activiteiten die je hier kunt ondernemen zoals parasailing, waterskiën, het volgen van Thaise kooklessen, batik schilderen, bowling, karten of een ritje maken met een olifant.

Patong is het toeristisch epicentrum op Phuket en trekt bezoekers van over de hele wereld. Dit is terug te zien in de verscheidenheid van restaurants die hier te vinden zijn. Als je avontuurlijk bent ingesteld is er altijd wel iets te vinden waar je nog nooit van gehoord heeft, maar als je het Westerse eten mist, is er ook voldoende keuze. Je vindt er simpele handkarretjes waar eenvoudige maaltijden verkocht worden, tot toprestaurants zoals Baan Rim Pa.

Patong is gelegen op 15 km ten westen van Phuket Town.

KARON BEACH

Karon is geconcentreerd rond drie hoofdgebieden: in het Karon Plaza gebied vind je een aantal budget guesthouses, restaurants en bars. De zijstraatjes (Sois) zijn de moeite waard om te verkennen, met name de Soi die leidt naar een kleine kunstgemeenschap waar een aantal ontluikende Thaise schilders een complex hebben gebouwd van hutjes, café's en galerieën waar ze wonen en werken.

Het uitgestrekte gebied van het Thavorn Palm Beach Resort en Hilton Phuket Arcadia domineren een groot gedeelte van het centrale deel van Karon.

Net ten noorden hiervan is Aroona Plaza dat ambachtelijke winkels, goede restaurants en café's huisvest en een hotel dat gebouwd is volgens de Sino-Portugese architectuur van Old Phuket.

Karon is veel rustiger dan Patong en er zijn veel betaalbare hotels te vinden. Het spreekt voornamelijk toeristen met een gemiddeld budget aan. Het strand van 2,5 km lang heeft zacht, goudkleurig zand, maar heeft weinig natuurlijke schaduw. De brede boulevard aan het strand is ideaal voor een avondwandeling.

karon-350x263.large.jpg

De kleine baai ten noorden van Ao Karon - Karon Noi of Relax Bay - wordt bijna exclusief gebruikt door gasten van Le Méridien Phuket Beach Resort, maar niet-gasten zijn hier ook welkom.

De onderstroom bij Ao Karon is verraderlijk sterk tijdens de moesson, van mei tot november, dus let op de waarschuwingstekens en vraag ter plaatse om advies.

Ao Karon ligt op 5 km ten zuiden van Patong en 20 km ten zuidwesten van Phuket Town.

KATA BEACH

De aantrekkelijke baai van Kata, op slechts een paar minuten van Karon Beach, verleidt en bekoort vele bezoekers door zijn witte zand en heldere water. Kata is een zeer geliefde bestemming bij gezinnen vanwege het mooie, door palmbomen omringde strand, de goede restaurants, de winkeltjes, de levendige, gezellige sfeer in de avond en het ruime aanbod van accommodatie.

Kata Beach is tevens erg populair bij surfers die hier vooral van april tot november naar toe trekken vanwege de uitstekende golven.

kata-350x263.large.jpg

Het strand is opgesplitst in twee afzonderlijke delen, gescheiden door een landtong: Hat Kata Yai (Yai = groot) in het noorden en Hat Kata Noi (Noi = klein) in het zuiden. In Kata Noi is niet veel te doen, behalve genieten van de prachtige omgeving, en dat is ook precies de reden om er naar toe te gaan.

Restaurant-tip:

De Boathouse Wine and Grill op Kata Yai is een van de bekendste restaurants van Phuket, niet in het minst vanwege de uitgebreide wijnkaart. Dit restaurant is het neusje van de zalm voor fijnproevers; het eten is fantastisch en het uitzicht op zee is subliem.

NAI HARN BEACH

Nai Harn Beach is een van de mooiste stranden van Phuket met een uitstekende waterkwaliteit. Het is aan beide zijden omgeven door met jungle bedekte bergen en er is een grote zoetwaterlagune in het achterland die in de zee uitmondt. Nai Harn Beach is nooit overvol, zelfs niet tijdens het hoogseizoen. In het weekend is het meestal drukker, omdat dit strand populair is bij zowel Thai als expats. De meeste toeristen die naar Phuket komen, laten dit strand vaak links liggen en kiezen voor een bekendere plaats.

nai-harn-350x263.large.jpg

Het zeewater is het gehele jaar door zo'n 29 graden en dus zeer aantrekkelijk voor een duik. Tijdens het moessonseizoen van mei tot november zijn er soms dagen met enorme golven waardoor het gevaarlijk kan zijn om te zwemmen. Kijk of er een rode vlag hangt, indien dit het geval is betekent dit dat het te gevaarlijk is om te zwemmen.

RAWAI BEACH

Het met casuarina-bomen omzoomde Rawai Beach is lang niet zo mooi en populair als de stranden aan de westkust van Phuket. Rawai Beach is tegenwoordig geen strand meer waar mensen komen zonnen of een duik in de zee nemen, maar dit is wel eens anders geweest. Het zuidelijk gelegen Rawai was een van de eerste toeristenoorden op Phuket, maar dit was meer aan de nabijheid van Phuket Town te danken dan aan de schoonheid van het strand. Later verlieten de meeste hotelexploitanten Rawai en trokken naar de veel aantrekkelijker stranden aan de westkust van het eiland.

rawai-350x233.large.jpg

Vlakbij Rawai is Laem Phromthep (Cape Phromthep), het meest zuidelijke punt van Phuket. Laem Phromthep is een van de mooiste plekken op het eiland en er komen dan ook busladingen groepen naar toe. Niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook veel Thai die hier poseren voor foto's en hun respect betuigen bij het hindoeheiligdom Phra Phrom.

Vanaf Laem Phromthep heb je een prachtig uitzicht over de Andaman Zee en vooral de zonsondergang op dit zuidelijkste puntje van Phuket is absoluut de moeite waard !

CHALONG BAY

Chalong Bay, gelegen aan de oostkust van Phuket, is het belangrijkste vertrekpunt voor duik- en vistochten, dagtrips en voor speedboten naar een aantal eilanden. Chalong Bay is niet geschikt om te zwemmen.

chalong-350x234.large.jpg

Voor de bewoners van Phuket is Chalong belangrijk vanwege de Wat Chalong die zich hier in de omgeving bevindt.

CAPE PANWA

Ao Chalong gaat in het oosten over in Laem Panwa (Cape Panwa), een ideale plek voor mensen die van rust en stilte houden.

cape-panwa-350x263.large.jpg

Hier is ook het Phuket Aquarium, dat deel uitmaakt van het Marine Biological Research Centre. In het aquarium zijn honderden verschillende tropische vissoorten te bewonderen.

phuket-beaches.large.jpg