Home » Bestemmingen » Nationale Parken » Doi Inthanon

 

Doi Inthanon

Behalve door de hoogste top in het land (2565 meter) is Doi Inthanon ook bekend door het nationaal park aan het zuidelijke uiteinde van de Shan Mountain Range. Hier vinden vele rivieren hun oorsprong. Twee bergstammen, de Karen en de Hmong, wonen er. Het park is genoemd naar de hoogste berg van het land en heeft als bijnaam 'Het dak van Thailand'. Vaak hangt er een nevel over het gebied, dat in zijn bossen een enorme varieteit aan flora en fauna huisvest. Onder natuurliefhebbers is het dan ook een van de meest favoriete plekken in Zuidoost-Azie. Er leven zo'n 380 vogelsoorten, meer dan waar ook op een plek in Thailand.

De toegang tot het park is bij Chom Thong, een kleine marktplaats 58 km ten zuidwesten van Chiang Mai. Het entreegeld voor het park betaal je bij de Mae Klang watervallen.

De reeks van watervallen langs de hoofdweg tot aan het parkhoofdkantoor trekt de meeste bezoekers. De Mae Klang waterval is, na 8 km, de eerste. Vooral in het weekend is het hier bij alle picknick-tafels en etenskraampjes vaak een drukte van belang. Indrukwekkender zijn de Vachiratharn-waterval, 11 km verderop, die zich van een granieten steile helling omlaag stort, en de kleinere Sirithan. Na nog 9 km heb je tenslotte de tweelingwatervallen van de Siriphum bereikt. De zeer steile Mae Ya-waterval, overtreft de voorgaande in schoonheid.

namtok-mae-ya-350x241.large.jpg

Mae Ya waterval

In het park vind je ook 2 chedi's die zijn opgericht door de Koninklijke Thaise Luchtmacht ter ere van de 60e verjaardag van de koning en koningin. Het monument voor de koning, de Napamaytanidol-chedi (1987), is bruin van kleur, terwijl de lilakleurige Napapolphumsiri-chedi (1992) voor de koningin is bestemd.

doi-inthanon-1-350x263.large.jpg

De top van de Doi Inthanon, op 6 km van de chedi's, is voor veel mensen enigszins een teleurstelling. Vanaf de parkeerplaats is weinig meer te zien dan een radarinstallatie. Veel mensen houden het na een foto van zichzelf voor het bord dat aangeeft dat dit het hoogste punt van Thailand is, dan ook al gauw voor gezien en dalen af naar warmere regionen. De stoepa achter het bord bevat de as van koning Inthanon van Chiang Mai (naar wie de berg is vernoemd). Eind 19e eeuw onderkende hij als eerste het belang van dit gebied als bron van de rivier de Ping en, uiteindelijk, de Chao Phraya, de koningin van de Thaise rivieren.

doi-inthanon-2-350x262.large.jpg

Wanneer je vanaf de top 100 m terug de weg opgaat, kom je bij een pad dat naar een moeras leidt dat Ang Ka ('Vijver van de Kraai') wordt genoemd. Dit is de hoogst gelegen bron en een geweldige plaats om vogels te observeren. De plek heeft een griezelige, voorwereldlijke sfeer met de door creme- en bruinkleurige mossen bedekte grond, met varens overwoekerde bomen en de verwrongen takken van de rododendron.

De verharde weg naar Mae Chaem voert vlak langs nog meer watervallen. Zo'n 7 km na de afslag vanaf de hoofdweg zie je aan je rechterhand een weg die steil naar beneden leidt naar een parkkantoor. Ten oosten daarvan is de Huai Sai Luaeng, waar het water van indrukwekkende hoogte neerstort. Een wandelpad van 2,5 km, dat begint en eindigt bij het parkkantoor, voert langs de Mae Pan, een reeks van kleine watervallen.

Een trektocht door het Doi Inthanon Nationaal Park is aan te bevelen om alle natuurlijke schoonheid te zien.
 
De beste periode voor bezoek ligt tussen november en februari. Informatie is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum of het parkhoofdkantoor. In de winter is het raadzaam warme kleren mee te nemen, want in deze periode kan het 's nachts vriezen.