Khao Sok

Khao Sok National Park is één van de mooiste natuurparken in het zuiden van Thailand, gelegen in het westelijke deel van de provincie Surat Thani. De totale oppervlakte is maar liefst 738 km2. Het bestaat uit een prachtig regenwoud met spectaculaire kalksteenformaties, adembenemende meren, grotten, en een indrukwekkende flora en fauna.

Khao Sok ligt tussen de Andaman-kust en de Golf-kust en is een populaire tussenstop voor toeristen die naar de eilanden reizen. Je kunt er trektochten maken, grotten bekijken, kanovaren of dieren observeren. Een groot deel van het park, dat het stroomgebied van de rivier de Sok beschermt en een hoogste punt van bijna 1000 m bereikt, is overdekt met ondoordringbaar regenwoud.

khao-sok01-350x233.large.jpg

Olifanten, tijgers, beren, everzwijnen en apen bevolken het park, samen met zeker 188 vogelsoorten, waaronder neushoornvogels en argusfazanten. De grote zoogdieren zijn veelal nachtdieren en worden niet vaak gezien. Tot de interessante flora van het park behoort de zeldzame, reusachtige rafflesia-bloem. Veel wandelpaden zijn geschikt voor iedereen, maar er zijn ook zwaardere tochten voor de ervaren wandelaars.

De kalkstenen formaties, die bijna elk uitzicht beheersen, zijn adembenemend, vooral vroeg in de morgen: wakker worden bij het geluid van schreeuwende gibbons en de aanblik van dikke mist die omhoog krult rond de karstformaties is een ervaring die je niet snel vergeet.

Het park heeft 2 centra: het toeristendorp rond het bezoekerscentrum, aan het begin van de wandelroutes, en de dam, 65 km verder naar het oosten, aan de kop van het Cheow Lan-meer.

khao-sok02-350x233.large.jpg

Het gebied van het Cheow Lan-meer wordt vaak het Guilin van Thailand genoemd vanwege de fotogenieke karsteilanden, beboste inhammen en met nevel omgeven bergen rondom het groene water van het 28 km lange Cheow Lan-meer (ook bekend als Rachabrapha). Het is Khao Soks bekendste trekpleister en een populaire bestemming voor georganiseerde rondreizen. Het meer omvat zo'n 100 eilanden die in 1982 zijn ontstaan door de bouw van de Rachabrapha-dam, die werd aangelegd voor een nieuwe waterkrachtcentrale.

khao-sok1.large.jpg

Er zijn verschillende accommodaties in Khao Sok. Zo kan je bijvoorbeeld in de luxe tenten van Elephant Hills verblijven of in een boomhut slapen bij Tree Tops. Een verblijf in dit Nationaal Park is absoluut de moeite waard bij een reis naar Thailand. Houd er wel rekening mee dat het vaak vochtig is in dit regenwoud, met name in de regentijd (mei t/m oktober).