Khao Yai

Khao Yai National Park was Thailands eerste nationale park. Het werd opgericht in 1962.

Khao Yai National Park heeft een oppervlakte van 2168 vierkante kilometer en is gelegen op zo'n 180 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Het nationaal park ligt voor het grootste deel in de provincie Nakhon Ratchasima. Delen liggen ook in de provincies Saraburi, Prachinburi en Nakhon Nayok.

De vegetatie van het park is voornamelijk tropisch regenwoud. De ingang van het park bevindt zich op een hoogte van 400 meter, maar grote delen van het park liggen hoger dan 1000 meter met bergtoppen van boven de 2000 meter.

Behalve een flora van 3000 soorten is ook de fauna binnen het park vrij uitgebreid aanwezig. Hier leven bijvoorbeeld nog tijgers in het wild, hun aantal wordt geschat op zo'n 50. Naast tijgers leven er in het park onder andere ook beren, olifanten, apen, wilde zwijnen en dwergherten. In totaal meer dan 60 soorten zoogdieren en 300 vogelsoorten.

Een andere bezienswaardigheid van het park zijn de vele watervallen. De watervallen worden gevoed door de vijf rivieren welke in het park ontspringen de Nakon Nayok, de Prachin Buri, de Lamtacong, de Lamtaplung en de Hui Muak Lek. De bekendste waterval is de Namtok Heo Suwat; deze werd namelijk gebruikt bij de filmopnamen van de film The Beach.