Home » Bestemmingen » Nationale Parken » Similan Marine NP

 

Similan Marine NP

De Similan eilanden behoren tot het Mu Ko Similan National Marine Park en liggen in de Andaman Zee, ongeveer 50 km ten westen van Khao Lak en zo'n 100 km ten noordwesten van Phuket. Sinds 1982 vormen de 9 Similan eilanden, Ko 1 tot en met 9 ('Ko' betekent 'eiland'), een nationaal zeepark. De naam Similan zou zijn afgeleid van het Maleisische woord sembilan dat 'negen' betekent.

similan-island-350x228.large.jpg

Similan

De eilandengroep bestaat uit 9 eilanden; van het zuidelijkste tot het noordelijkste eiland zijn dit:

  • Ko Huyong, het meest zuidelijke eiland, ook bekend als Similan Island #1
  • Ko Payang, ook bekend als Similan Island #2
  • Ko Payan, ook bekend als Similan Island #3
  • Ko Miang, ook bekend als Similan Island #4
  • Ko Ha, ook bekend als Similan Island #5
  • Ko Payu, ook bekend als Similan Island #6
  • Ko Hin Pousar, ook bekend als Similan Island #7
  • Ko Similan, ook bekend als Similan Island #8
  • Ko Bangu, het meest noordelijke eiland, ook bekend als Similan Island #9

Ko Bon en Ko Ta Chai zijn ook onderdeel van het Nationaal Zeepark, maar liggen geografisch gezien verder van de Similan archipel.

Op de eilanden Ko Miang en Ko Similan bevinden zich de enige accommodaties van de Similan eilanden. Op Ko Miang bevindt zich tevens het bezoekerscentrum en een camping waar tenten verhuurd worden.

similan.large.jpg

De Similan eilanden worden door veel reizigers uitgeroepen als mooiste duikbestemming van Thailand met een grote verscheidenheid aan vissen, koralen en ander zeeleven. Daarnaast tref je er een ongerepte natuur met prachtige zandstranden en baaien. De kapen worden gevormd door gigantische granieten zwerfkeien met daaronder onderwatergrotten en tunnels waar duikers en snorkelaars doorheen kunnen zwemmen. Je ziet er allerlei schitterende vissen waaronder de reuzenmanta en gevaarlijkere soorten als de reuzenzeebaars, de giftige steenvis en de koraalduivel. Er komen ook reusachtige zeeschildpadden voor en haaiensoorten als de zwartvinhaai, de witpunthaai, de luipaardhaai, hamerhaai, stierkophaai en walvishaai. De Similan eilanden zijn dan ook zeer populair voor live aboards; meerdaagse duiktochten waarbij men een aantal dagen op de boot verblijft.

manta-ray-similan-350x263.large.jpg

Manta

Ko Similan is het grootste eiland van de Similan eilandengroep en je vindt er hagelwitte stranden. Onderwater tref je er adembenemende koraalriffen in diverse vormen en kleuren.

Ko Huyong kent het witste en langste strand van alle negen eilanden die tot de Similan eilandengroep behoren. Van november tot februari komen schildpadden naar de stranden van Ko Huyong om hun eieren te leggen.

De beroemde Richelieu Rock is een van de beste plekken ter wereld om walvishaaien te zien en dit is zeker een van de beste duikplekken van Thailand. Deze geheel onder het water liggende rots is omgeven door onderwater pinnacles, bedekt met waaier- en andere koralen, waardoor dit een spectaculaire muurduik is.

whale-shark-similan-islands-350x170.large.jpg

Walvishaai

Richelieu Rock is ongelofelijk rijk aan onderwaterleven. Je kunt hier zeepaardjes, murenen, koraalduivels, verschillende roggensoorten en scholen wimpelvis tegenkomen. Vanwege haar locatie in open water kan je hier ook oceaanvissen zien zoals barracuda, makreel en tonijn.

Het klimaat op de Similan eilanden is sterk onderhevig aan de moesson. Het regenseizoen op de Similan eilanden begint vanaf medio mei tot oktober. De maand september is over het algemeen de natste maand en november de koelste met een gemiddelde temperatuur rond de 24 graden. Het belangrijkste duikseizoen bij de Similan eilanden loopt van eind oktober t/m april. Vanaf mei t/m eind oktober is het niet mogelijk om op de eilanden te verblijven en is het Nationaal Park gesloten.

Indien je vanuit Bangkok met de auto naar de eilanden wilt, neem je vanuit Bangkok autoweg nr. 4 richting Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Ranong en Khao Lak.

Ook kan je vanuit Bangkok een van de vele dagelijkse vluchten naar Phuket nemen.

Het Similan Islands Marine National Park is slechts per gecharterde boot te bereiken. Vanaf Thap Lamu, de meest nabijgelegen haven, is het zo'n 3 uur varen. Een ander goed vertrekpunt is de badplaats Khao Lak. Vanaf de Ao Chalong Pier op Phuket is de reistijd zo'n 6 tot 7 uur.