Home » Bestemmingen » Nationale Parken » Tarutao Marine NP

 

Tarutao Marine NP

Het Tarutao Marine National Park bestaat uit een groep van 51 eilanden in het zuidelijke deel van de Andaman Zee, dichtbij de grens met Maleisië. Twee groepen eilanden (eilandengroep Tarutao en eilandengroep Adang-Rawi) liggen tussen de 20 en 70 km van het vasteland.

tarutao1.large.gif

Het grootste eiland is Ko Tarutao en is 11 km breed en ongeveer 26 km lang. Dit bergachtige eiland is voor het grootste deel bedekt met regenwoud en er bevinden zich verscheidene mangrovebossen. Tevens zijn er op Ko Tarutao een aantal lange zandstranden die nog niet door massa's toeristen overlopen zijn.

De tweede groep eilanden (Adang-Rawi) die deel uitmaken van het Tarutao Marine National Park zijn het verst van het vasteland verwijderd en bestaan onder meer uit Ko Lipe, Ko Adang, Ko Rawi en Ko Dong. De grootste eilanden Adang en Rawi zijn ook voor het grootste gedeelte bedekt met regenwoud. Het zeewater rondom Ko Lipe en de buureilanden is kristalhelder en kent een grote verscheidenheid aan koraal en dieren, zoals dolfijnen, manta's en andere soorten roggen, potvissen, clownvissen en nog veel meer soorten. En hoewel overbevissing zijn tol heeft geëist op de vispopulatie en het koraal op sommige plekken beschadigd is, is er nog steeds ruim voldoende zeeleven hier te vinden.

tarutao.large.jpg

Andere dieren die voornamelijk op de grotere eilanden (Ko Tarutao, Ko Adang, Ko Rawi) gespot kunnen worden zijn makaken, wilde zwijnen, varanen, neushoornvogels en slangen.

Er zijn in wezen twee seizoenen die het weer bepalen in dit gebied: nat en droog. Het natte seizoen begint in mei als de moesson arriveert en voor veel regen en een ruwe zee zorgt. Het droge seizoen begint in november. Temperaturen liggen het hele jaar tussen de 27 en 30 graden Celsius. Het begin van het droge seizoen (november-december) zijn over het algemeen het zachtst met een behaaglijke temperatuur, terwijl het aan het eind van het droge seizoen (april-mei) erg warm kan zijn.

De geschiedenis van het Tarutao Marine National Park gaat terug tot 1939 toen er een gevangenis werd gebouwd op Ko Tarutao. Vanwege een gebrek aan bevoorrading tijdens WO II werden zowel gevangenen als bewakers een gevreesde groep piraten. Na de oorlog werd de orde door de Britse marine hersteld en werd de gevangenis gesloten. Bewoners uit nabijgelegen provincies trokken naar Ko Tarutao om daar rijst, rubber of fruit te verbouwen. In 1972 werd het gebied uitgeroepen tot Nationaal Park en hierdoor moesten veel bewoners weer verhuizen.