Chinatown

De Chinese inwoners van Bangkok woonden oorspronkelijk in het gebied dat nu de Oude Stad is. Toen Rama I in 1782 besloot zijn hoofdstad naar de overkant van de rivier te verplaatsen, moest de hele gemeenschap verhuizen. Sindsdien is de buurt rond Yaowarat en Sampeng Road het centrum van het Chinese leven in de stad, hoewel er nu ook een kleine Indiase gemeenschap is gevestigd. De Chinese wijk, ooit het financiële centrum van Bangkok, blijft een bruisend en druk stadsdeel. Tussen de altijd verstopte Yaowarat Road en Charoen Krung Road ligt een doolhof van smalle stegen vol marktkramen.

bkk24.large.jpg

Chinatown

Een kenmerkend onderdeel van Chinatown zijn de winkelhuizen. De familie woont op de eerste verdieping, terwijl de begane grond bestemd is voor het bedrijf, of het nu een werkplaats is of een winkel met bijvoorbeeld levensmiddelen.

In de buurt van Hualamphong Station staat de Wat Traimit met zijn schitterende interieur en enorme gouden Boeddha. De buurt is bezaaid met Chinese heiligdommen, waarin elementen uit het confucianisme, taoisme, boeddhisme en animisme zijn terug te vinden. Ontspannen kunt u in een van de vele Chinese eethuisjes, waar oude mannen mahjong spelen.

bkk20.large.jpg

Hualamphong Station

Koning Rama V was een groot voorvechter van modernisering en stimuleerde de aanleg van spoorwegen. De eerste spoorweg, waaraan werd begonnen in 1891, liep van Paknam naar Hualamphong. Het historische station is nu het grootste spoorwegknooppunt in Bangkok. Hiervandaan vertrekken treinen in alle richtingen.

170.large.jpg

Chinatown

*********************************************

DE CHINEZEN IN THAILAND

De eerste Chinese immigranten kwamen in de 14e eeuw als kooplui naar Thailand. Aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw werd na lange jaren van oorlog de immigratie van Chinezen aangemoedigd, omdat zij konden helpen met de wederopbouw van de economie. De integratie van de Chinezen is voorspoedig verlopen, al zijn er ook perioden geweest van anti-Chinese gevoelens en immigratiebeperkingen. De Chinezen, die van oudsher de handel in Thailand beheersen, hebben hun eigen tradities en geloofsovertuigingen meegenomen en houden die nog altijd trouw in stand.

*********************************************

De Pak Khlong markt is 24 uur per dag geopend en voorziet de stad van verse groente en bloemen en is dan ook een paradijs voor mensen die van bloemen houden. Diep in de nacht arriveren de eerste kooplieden en bij zonsopgang ligt de markt vol met rozen, orchideeën, lotussen, jasmijn en zelfs tulpen. Bij het aanbreken van de dag is de markt op zijn mooist.

Phahurat is de kleine Indiase wijk die in het westelijk gedeelte van Chinatown ligt. De hoofdzakelijk Indiase Phahurat markt die zich hier bevindt biedt alle geuren, kleuren en smaken van Mumbai. De belangrijkste bazaar, die zich uitstrekt tussen Phahurat en Chak Phet Road, is gespecialiseerd in stoffen. Er wordt hier van alles verkocht, van tafelkleden tot sari's voor bruiloften. In de omliggende straatjes vind je veel heerlijke Indiase eettentjes. In een zijstraat van Chak Phet Road staat Siri Guru Singh Sabha, een traditionele sikh-tempel.

Een wandeling door Chinatown is zeker een must bij een bezoek aan de Thaise hoofdstad !