Erawan Shrine

Het Erawan-altaar dankt zijn bestaan aan het Grand Hyatt Erawan dat boven het altaar uittorent. In de jaren vijftig werd de bouw van het hotel geplaagd door een reeks tegenslagen. De eigenaars kregen toen opdracht een nieuw huis te bouwen voor de verstoorde plaatselijke geesten. Om deze boze geesten gunstig te stemmen, werd voor het hotel dit aan Brahma en zijn olifant Erawan gewijde altaar opgericht. Hierna werd het hotel zonder problemen afgemaakt.

Sindsdien wordt het nogal opzichtige monument overdekt met geurige bloemenkransen, houten olifantjes en andere offergaven, in de hoop op of uit dankbaarheid voor geluk.

erawan-shrine-259x300.large.jpg

Begin 2006 kreeg het altaar zelf een tegenslag te verwerken toen een jonge, geestelijk gestoorde Thai het Brahma-beeld stuk sloeg met een hamer. De man werd daarna doodgeslagen door een woedende menigte. Er werd snel een replica van het beeld geplaatst, waarin resten van het oude beeld werden verwerkt om de geest van de god te behouden.

erawan-shrine1-300x267.large.jpg

De dames die in traditionele kleding bij het altaar staan voeren dansen uit. De gelovigen huren deze danseressen in om dank te betuigen als het lot hun gunstig gezind is geweest. Om hun kans op geluk te vergroten kopen bezoekers een of twee van de vele vogels die in kooien leven. De verkoper doet het gewenste aantal vogels in een klein kooitje waaruit de klant ze vervolgens laat ontsnappen om verdienste te verwerven. 

Automobilisten die langs de Erawan Shrine rijden, halen soms hun handen van het stuur voor een wai (een gebaar van respect), zo sterk is hun geloof dat dit monument geluk brengt.

Het Erawan-altaar is te vinden op de hoek van Thanon Ploenchit en Thanon Ratchadamri, onder Skytrain-station Chitlom. Vooral de ligging aan een van de drukste kruisingen van het moderne Bangkok is opmerkelijk.