Home » Bestemmingen » Steden » Centraal-Thailand » Bangkok » Bezienswaardig-heden » Grand Palace & Wat Phra Kaew

 

Grand Palace & Wat Phra Kaew

Toen Rama I in 1782 de nieuwe hoofdstad Bangkok stichtte, wilde hij een koninklijke tempel bouwen in de traditie van de grote tempels van de vorige hoofdsteden. Als symbool van de gelijktijdige stichting van de Chakri-dynastie moest deze tempel in ontwerp en versieringen zijn voorgangers in Sukhothai en Ayutthaya overtreffen. Resultaat was Wat Phra Kaew, of Tempel van de Smaragden Boeddha, die zo wordt genoemd omdat zich in de bot het Smaragden Boeddhabeeld bevindt dat in 1785 uit de Wat Arun werd meegebracht.

bkk17.large.jpg

Grand Palace & Wat Phra Kaew

Het Grand Palace (Grote Paleis) was van 1782 tot 1946 de officiële residentie, hoewel koning Chulalongkorn (Rama V) de laatste vorst was die er woonde. Door de eeuwen heen zijn veel gebouwen veranderd of vergroot. Belangrijke plechtigheden vinden nog steeds plaats in de Dusit-troonzaal en in de Amarin Winichai-zaal.

bkk41.large.jpg

Grand Palace

De koninklijke familie woont tegenwoordig in Chitralada Palace in het Dusit-district, maar de Wat Phra Kaew is nog steeds de heiligste tempel van Thailand.

bkk61.large.jpg

Phra Kaew (Smaragden Boeddha), het heiligste Boeddhabeeld van Thailand

* De legende van de Smaragden Boeddha (Phra Kaew) *

In 1434 werd de chedi van Wat Phra Kaew in Chiang Rai in het noorden van Thailand getroffen door de bliksem. Hierdoor kwam een beeld van gips tevoorschijn. De abt bewaarde het in zijn woning en onder het afbladderende gips zat een groen beeld. Toen de koning van Chiang Mai dit hoorde, stuurde hij een olifantenleger om het beeld te halen. Het dier dat de Smaragden Boeddha droeg, weigerde echter over de weg naar Chiang Mai te gaan. Dit werd als een voorteken beschouwd en het gezelschap nam een andere route. Het beeld werd in 1552 meegenomen naar Haw Phra Kaew in Vientiane (Laos). Pas toen generaal Chakri (de latere Rama I) in 1778 Vientiane veroverde, kwam het beeld terug in Thailand, waar het eerst een aantal jaren werd bewaard in Wat Arun voordat het in een grootse rivierprocessie naar zijn huidige onderkomen werd gebracht.

 

* LET OP *

Van bezoekers aan het Grand Palace & Wat Phra Kaew wordt verwacht dat ze gepaste kleding dragen. Dit kledingvoorschrift wordt strikt nageleefd en is van toepassing op zowel mannen als vrouwen.

  • Korte broeken, minirokjes, korte rokken mogen niet gedragen worden
  • Doorschijnende shirts of bloezen mogen niet gedragen worden
  • Mouwloze shirts mogen niet gedragen worden