Jim Thompson House

Jim Thompson was van beroep architect en kwam in 1945 naar Bangkok als hoofd van het Office of Strategic Services (OSS), een voorloper van de CIA. In 1948 richtte hij de Silk Company Ltd. op, waarmee hij de Thaise zijde-industrie, die in de Tweede Wereldoorlog ten onder was gegaan, nieuw leven inblies.

thompson1.large.jpg

Jim Thompson

Jim Thompson werd een beroemdheid in Bangkok en groeide uit tot een mythe toen hij in 1967 op Paaszondag verdween tijdens een wandeling in de Cameron Highlands in Maleisië. Sommige mensen gaan er vanuit dat hij van een bergpad is gevallen, anderen dat hij een hartaanval heeft gehad en weer anderen geloven in de betrokkenheid van de CIA.

Het voormalige huis van Jim Thompson in Bangkok is een van de best bewaard gebleven traditionele Thaise huizen en een van de beste musea in het land. Het huis staat in een tuin vol bloemen tegenover de oude zijdeweverswijk Ban Khrua. In 1959 haalde Jim Thompson zes teakhouten huizen uit Ban Khrua en Ayutthaya en zette ze hier weer in elkaar.

jim-thompson.large.jpg

Jim Thompson's House

Thompson was een enthousiaste verzamelaar van antiek en kunst uit heel Zuidoost-Azië. Zijn collectie, die veertien eeuwen beslaat, staat er grotendeels nog net zo als toen hij in 1967 op mysterieuze wijze verdween. Sommige voorwerpen zijn erg zeldzaam, zoals de hoofdloze maar elegante 7e-eeuwse Dvaravatiboeddha en een 17e-eeuwse teakhouten Boeddha uit Ayutthaya. Anders dan in veel musea veranderde woonhuizen, ademt Jim Thompson's House ook echt een huiselijke sfeer.

In het complex bevindt zich een ook een winkel van de Jim Thompson Thai Silk Company en het Jim Thompson Kunstcentrum, een galerie met zowel traditionele als moderne tentoonstellingen over textiel en kunst.

Meer informatie is te vinden op de website van het Jim Thompson House bezoeken voor meer informatie.

Je vindt het Jim Thompson's House in 6 Soi Kasemsan 2, Rama I Rd.