Khao San Road

Toen Bangkok werd gesticht in 1782 was het centrum van de stad het gebied rondom het Grand Palace. Twee eeuwen lang bleef Khao San Road (ook wel als Khaosan Road geschreven), dat op een minuut of 20 lopen van het paleis ligt, een rustige woonwijk voor de lokale bevolking. Maar hoe is deze rustige straat dan uiteindelijk een Mekka voor reizigers geworden ?

Op de drempel van de economische 'boom' in Thailand besloot de Thaise regering om het 200-jarig bestaan van Bangkok en het volgens de boeddhistische kalender geluksjaar '2525' te herdenken en te vieren met feestelijke ceremonies in Bangkok. Reizigers uit de hele wereld kwamen naar Bangkok om dit bij te wonen waardoor de hotels in de stad helemaal volgeboekt raakten. De spectaculairste feesten werden uitgevoerd rondom het Grand Palace. Sommige backpackers die geen kamer meer konden vinden, overtuigden bewoners op Khao San Road ervan om hun leegstaande kamers te verhuren om op deze manier wat extra geld te verdienen. Veel bewoners deden dit dan ook en de guesthouse-business genereerde meer inkomsten dan welke ondernemer ooit had verwacht. Het duurde dan ook niet lang voordat er op en rond Khao San Road meer guesthouses, restaurants en souvenirwinkels hun deuren openden.

Tegenwoordig trekt Khao San Road vele backpackers die op zoek zijn naar goedkope accommodatie en uitgaansgelegenheden. Er zijn genoeg bars, restaurants en winkels om je een week of langer bezig te houden, al zijn sommige mensen het na een paar uur alweer zat. Ook vind je er massagesalons, reisbureautjes, apotheken, internetcafé's, tweedehands boekwinkels, wasserettes en kleermakers.

khao-san-road2-350x263.large.jpg

Khao San Road

De stoepen van Khao San Road staan vol met goedkope kleding, tatoëeerders en mensen die je haar vlechten. Het is een goede plek om andere backpackers te ontmoeten. Vooral 's avonds en 's nachts is het er leuk, omdat Thaise jongeren uit de hele stad er dan naar toe komen om zich onder de buitenlanders te mengen en de bars en clubs te bezoeken.

khao-san-road1-350x250.large.jpg

Khao San Road

Khao San Road is wel een van de wijken die het slechts bekend staat als het gaat om oplichting en ergernissen. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken, maar wees enigszins op je hoede. Als iemand je een hele dag gratis met een tuk-tuk aanbiedt, glimlach dan en loop gewoon door. Als je hier wel op in gaat, heb je waarschijnlijk wel de hele dag gratis vervoer met een tuk-tuk, maar zijn de enige bezienswaardigheden die je zult zien tientallen winkeltjes waar ze je proberen te verleiden tot het kopen van waardeloze edelstenen. De bestuurder van de tuk-tuk krijgt hier dan een commissie voor.

Ook bestaat de kans dat iemand je aanspreekt om een pak op maat te laten maken. Ga hier ook niet op in. Het op maat laten maken van kleding is verspilling van je geld, want de kwaliteit is over het algemeen zeer beroerd. Als je een echt pak wilt laten maken, ga dan naar het centrum voor betere alternatieven.

Hoewel er geen noemenswaardige historische plekken op Khao San Road zelf zijn, maakt deze straat onderdeel uit van Rattanakosin en is het een van de oudste wijken van Bangkok. Rond Khao San Road vind je oude winkelpanden en tempels. Naast de interessante architectuur is het gebied een mix van mensen en erfgoed dat kenmerkend is voor Bangkok. In dit kleine deel van de stad vind je boeddhisten, Chinezen, moslims, Mons en natuurlijk een groot aantal buitenlanders. Dit alles bij elkaar maakt het gebied een interessante plek om een glimp van het Thaise leven op te vangen.

Op loopafstand van Khao San Road vind je onder meer: Grand Palace & Wat Phra Kaew, Wat Pho, Sanam Luang, Wat Chana Song Khram, Chao Phraya rivier, Democracy Monument en Golden Mount & Wat Saket.

Expressboot-haltes Phra Athit, Rama VIII-brug en Thewet liggen dichtbij Banglamphu. De wijk ligt ook op de routes van de openbare longtailboten in Khlong Saen Saeb, wat handig is als je naar Siam Square of de skytrain wilt.