Wat Benchamabophit

Wat Benchamabophit Dusitvanaram is een van de mooiste tempels in Bangkok en staat ook wel bekend als de 'Marmeren Tempel'. Deze tempel is gebouwd in een mengsel van Thaise en 19e-eeuwse Europese stijlen. De muren zijn van Carrara-marmer (vandaar de bijna 'Marmeren Tempel') en de bot heeft Victoriaans aandoende gebrandschilderde vensters, waarop afbeeldingen te zien zijn van Thaise mythologische figuren.

Wat Benchamabophit is in 1899 gebouwd in opdracht van koning Chulalongkorn (Rama V). De naam betekent 'Tempel van de vijfde Koning gelegen bij het Dusit Paleis'.

benchamabophit-bkk.large.jpg

Binnen staat een replica van de zeer vereerde Phra Buddha Chinnarat (Sukhothai-stijl) van Phitsanulok in een kleine kamer waar ook de as van Rama V (Chulalongkorn) wordt bewaard. Op de binnenplaats achter de bot staan Boeddhabeelden uit heel Azie. Rama V wilde hiermee een overzicht geven van de verschillende verschijningsvormen van de Boeddha.

De Wat Benchamabophit is een van de meest geschikte tempels in Bangkok om religieuze festivals en rituelen te bekijken. Terwijl monniken elders elke ochtend de straat op gaan voor hun aalmoezenronde, worden bij de Marmeren Tempel de geschenken naar de monniken toe gebracht. Tussen 06:00 en 07:30 uur stellen de monniken zich op langs Thanon Nakhon Pathom en houden ze hun kom gereed voor offerandes van curry met rijst, lotusknoppen, wierook en zelfs toiletpapier en Coca Cola. Het loont de moeite om vroeg op te staan om de rij ingetogen monniken in hun oranjegele pijen te bewonderen.

Tijdens de Boeddhistische festivals Makha Puja (februari) en Visakha Puja (mei) worden rond de bot indrukwekkende processies bij kaarslicht gehouden.

Sinds 2005 staat de tempel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Als je Wat Benchamabophit wilt bezoeken is het raadzaam om dit in de vroege ochtend te doen wanneer de lokale bevolking aalmoezen aanbiedt aan de monniken. Wanneer je niet zo vroeg de tempel wilt bezoeken, is tijdens zonsondergang een andere goede optie, wanneer de deuren worden verlicht wat een mooi beeld geeft.

De Wat Benchamabophit ligt op een paar honderd meter afstand van de Dusit Zoo aan Rama V, en op ongeveer 600 m van de ingang van Vimanmek Mansion(Vimanmekpaleis).