Wat Traimit

Wat Traimit is vooral bekend als onderkomen van het grootste massief gouden Boeddhabeeld ter wereld. Het 4 m hoge Sukhothai-beeld uit de 13e eeuw is gemaakt van 18-karaats goud en weegt vijf ton.

In de jaren 30 van de vorige eeuw moest er vanwege werkzaamheden op de oevers van de Chao Phraya rivier een oude verlaten tempel gesloopt worden. In deze tempel bevond zich een gipsen Boeddhabeeld. Ondanks het feit dat dit Boeddhabeeld niet zo aantrekkelijk was, was vernietigen geen optie. Daarom werd besloten om dit Boeddhabeeld te verplaatsen naar Wat Traimit in Chinatown. Het beeld was te groot om in een van de gebouwen van de tempel te huisvesten dus werd het gedurende 20 jaar onder een eenvoudig zinken dak bewaard.

traimit.large.jpg

In 1955 werd er een nieuw gebouw gebouwd en de monniken wilden het grote Boeddhabeeld hier plaatsen. Bij het transport van het Boeddhabeeld brak er een kabel waardoor het beeld in de modder viel. Dit werd door de werknemers als een slecht voorteken beschouwd en ze lieten het beeld in de modder liggen. Het was regenseizoen en die nacht was het verschrikkelijk slecht weer met veel regen. Toen een monnik de volgende dag de schade kwam evalueren en de modder van het beeld afhaalde, zag hij dat het natte gips was gebarsten en dat het Boeddhabeeld van massief goud was gemaakt. 

Vermoedelijk was het beeld bedekt met gips om het te verbergen voor Birmese plunderaars, zoals vaak gebeurde in de Ayutthaya-periode.

Chinezen vereren hier de Gouden Boeddha en verwerven verdienste door bladgoud op de kleinere Boeddhabeelden te wrijven.