Home » Bestemmingen » Steden » Noord-Thailand

 

Noord-Thailand (klik op plaatsnaam voor meer informatie)

CHIANG MAI

Chiang Mai, op 700 kilometer van Bangkok, is de belangrijkste stad in het noorden en was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Lanna. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige en bergachtige provincie. Chiang Mai (1296) ligt in een vruchtbare vallei op 300 meter boven de zeespiegel. De stad bloeide als een belangrijke religieus, cultureel en commercieel centrum tot 1556, toen een Birmese invasie de stad reduceerde tot een satellietstaatje. Veel Thai en buitenlandse toeristen houden van Chiang Mai (ook wel 'de Roos van het Noorden' genoemd) vanwege de aparte festivals, de 14e-eeuwse tempels, schitterende landschappen, het aparte eten en een aangenaam koel klimaat in de winter. Ook staat Chiang Mai bekende om de beroemde avondmarkt waar je goedkoop kleding en souvenirs kunt kopen.

CHIANG RAI

De stad Chiang Rai ligt in de meest noordelijke provincie van Thailand en wordt gezien als een goed alternatief voor de wat drukkere en toeristische stad Chiang Mai. Ook Chiang Rai is een geschikte plek om het gebied van de Gouden Driehoek te bezoeken, de stad wordt ook wel de toegangspoort naar de Gouden Driehoek genoemd.
Het landschap rond Chiang Rai wordt gekenmerkt door bergen en er zijn nog veel kleine bergdorpjes waar verschillende oude bergstammen wonen. Een trektocht door deze dorpen is dan ook zeker de moeite waard. Verder heeft de stad zelf ook de nodige attracties, zoals Wat Phra Kaew tempel en de Wat Phra Singh tempel en zijn er winkeltjes waar lokaal handwerk te bewonderen is.

MAE HONG SON

Mae Hong Son is omgeven door hoge bergen en is daardoor een mysterieuze regio met een zeer goed bewaard gebleven eigen cultuur; in deze provincie wonen talloze bergstammen en etnische minderheden zoals Birmese immigranten. Door de ligging heeft deze regio een zeer aangenaam klimaat en een spectalulair landschap.

NAN

De provincie Nan heeft haar zelfstandigheid lang weten te behouden, ook al maakte ze eens deel uit van Birma, en dan weer van Laos of Thailand.
Nan ligt in een rustige en vruchtbare vallei in het noorden van Thailand op ongeveer 668 kilometer van Bangkok.
U treft in Nan talrijke bergstammen met eigen tradities en gewoonten.
Het is de moeite waard om in Nan de boot races bij te wonen die aan het einde van het regenseizoen worden gehouden (eind oktober/begin november).

PHRAE

Phrae, gelegen in de gelijknamige provincie, is een van de oudste steden in Thailand en de stad bezit nog enkele oude stadsmuren. De streek staat bekend om zijn houtsnijwerk en hoge kwaliteit seua maw hawm, de blauwe, kraagloze werkhemden die overal in Thailand worden gedragen en die in Ban Thung Hong, een dorp 4 km ten noorden van Phrae, worden vervaardigd.

PHITSANULOK

Phitsanulok is een belangrijke stad tussen Bangkok en het noorden van Thailand. Phitsanulok lijkt een moderne stad en is voorzien van alle comfort, maar is tevens een van de oudste en meest historische steden van Thailand. De belangrijkste bezienswaardigheid van Phitsanulok is het beeld van Phra Phuttha Chinarat. Het is een typisch voorbeeld van de Sukhotahi kunst dat uniek is in zijn soort.

SI SATCHANALAI

In de loop van de 13de eeuw versterkte Sukhothai haar positie in Centraal-Thailand door een aantal satellietsteden te bouwen, waarvan Si Satchanalai de belangrijkste was. De ruïnes van de oude stad liggen op de rechteroever van de rivier de Yom, 7 km ten zuiden van het moderne Si Satchanalai. De stad is opgebouwd volgens een kosmologisch patroon en een van de beste voorbeelden van de Thaise muang. Centraal liggen de tempelcomplexen, met daaromheen de stadsmuren, rivieren en bossen. Velen beschouwen deze stad als het hoogtepunt van Thaise stadsplanning. Si Satchanalai was via een koninklijke weg, de Phra Ruang, verbonden met Sukhothai. Bezoekers kunnen de stad per fiets of per olifant verkennen. Van de vele wats is de Wat Chang Lom de belangrijkste. Deze wat met een enorme klokvormige chedi, gebouwd onder koning Ramkamhaeng, wordt beschouwd als de eerste chedi in Srilankaanse stijl van het Sukhothai-rijk.

SUKHOTHAI

Sukhothai vindt haar oorsprong in de 13e eeuw en was het eerste Thaise koninkrijk. Sukhothai is circa 427 km ten noorden van Bangkok gesitueerd en bestaat uit een nieuwe en oude stad.
In de nieuwe stad vindt men voornamelijk de accommodaties e.d. terwijl in de oude stad het Historische Park is gelegen. Dit schitterende Historische Park, dat tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een must bij een bezoek aan Thailand. Het Historische Park heeft een oppervlakte van circa 70 km2 en om op een comfortabele manier dit park te verkennen, worden fietsen voor een klein bedrag (30 Baht; juni 2012) te huur aangeboden bij de oostelijke poort.