Home » Bestemmingen » Steden » Noord-Thailand » Chiang Mai

 

Chiang Mai

Chiang Mai is aan het eind van de 13e eeuw gesticht door koning Mengrai en was voorbestemd om het religieuze en culturele centrum van het koninkrijk Lanna te worden, dat zjn hoogtepunt bereikte tijdens het bewind van Tilokaraj (1442-1487). De vijandige Mon en Khmer hebben vele malen geprobeerd de stad en zijn door 100.000 man aangelegde verdedigingswerken te veroveren.

Uiteindelijk maakte de eeuwige vijand Birma een eind aan de suprematie van Chiang Mai door de stad in 1588 te veroveren.

In 1775 heroverde Taksin, de koning van Thonburi, deze grote stad in het noorden. Pas in 1939, toen Chiang Mai provinciehoofdstad werd, integreerde de stad volledig in Thailand.

cnx-city-walls.large.jpg

Oude stadswallen van Chiang Mai

Chiang Mai, ook wel bekend als 'De Roos van het Noorden' of 'De Stad van Bloemen', ligt op ongeveer 700 km van Bangkok. Het is nog steeds een elegante stad met teakhouten huizen, oude stadswallen en grachten, ondanks dat het is uitgegroeid tot een moderne stad met zo'n 170.000 inwoners. Tot 1920 was Chiang Mai alleen bereikbaar over de rivier of op de rug van een olifant. Lange tijd afgesloten van de rest van de wereld, is de betovering van zijn schatten bewaard gebleven: de tempels zijn versierd met teakhouten ornamenten of verguld zoals Birmaanse tempels. In en rondom Chiang Mai bevinden zich ongeveer 300 tempels.

Chiang Mai, gelegen aan de Ping rivier, is zeer geliefd bij de Thai, vanwege de festivals, de tempels, de schitterende landschappen, de noord-Thaise keuken en het aangename koele klimaat in de winter.

Er zijn drie festivals bijzonder de moeite waard in Chiang Mai. Dit zijn het bloemenfestival in februari, Songkran in april en Loy Krathong in november. Meer informatie kan je hier terugvinden.

De stad staat bekend om de vriendelijkheid van zijn inwoners en de schoonheid van de vrouwen. De handwerkindustrie (lakwerk, stoffen en papieren parasols) wordt hier hoog in ere gehouden. Bezoekers genieten van de omringende bergen en alle tempels liggen op fietsafstand.

De avondbazaar van Chiang Mai is een van de beste van heel Thailand. Er is een grote keus in zilveren sieraden, gesneden houten voorwerpen, parasols, kleding, zijden dassen, horloges en nog veel meer.

Meer informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Chiang Mai is hier terug te vinden.

Chiang Mai is vanuit Bangkok goed bereikbaar per trein. Vanaf Hualampong Station in Bangkok gaan er meerdere treinen per dag naar Chiang Mai en is het mogelijk om zowel overdag als 's nachts te reizen.

Ook is het mogelijk om vanaf Bangkok naar Chiang Mai te vliegen. De luchtvaartmaatschappijen Thai Airways, Bangkok Airways, NokAir, AirAsia en One-Two-Go vliegen allen tussen Bangkok en Chiang Mai. Houd er wel rekening mee dat NokAir en One-Two-Go nog vliegen van en naar Don Muang Airport in Bangkok en niet van/naar Suvarnabhumi Airport (januari 2012).