Nan

Het door hoge bergen omringde Nan is een kleine, welvarende provinciale hoofdstad en ligt in een rustige en vruchtbare vallei in het noorden van Thailand op ongeveer 668 kilometer van Bangkok, en 225 km ten noorden van Lampang. Deze zelden bezochte stad aan de westelijke oever van de gelijknamige rivier straalt veel charme uit en is een nog steeds bloeiend ambachtscentrum. De vruchtbare vallei staat bekend om zijn katoenen weefsels, zoete sinaasappels en het sa-papier dat gemaakt wordt van depapiermoerbeiboom. 

De historie van deze afgelegen provincie, gelegen in het noorden van Thailand, is nauw verbonden met het aangrenzende Laos. De provincie heeft haar zelfstandigheid lang weten te behouden, ook al maakte ze eens deel uit van Birma, en dan weer van Laos of Thailand. Toen Rama V begin 20e eeuw een centraal landelijk bestuur invoerde, stond hij Nan als laatste provincie in Thailand toe onder leiding te blijven staan van de plaatselijk heerser. Deze situatie duurde voort tot 1931. Tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw zochten communistische opstandelingen hun toevlucht in dit afgelegen gebied en riepen Nan uit tot toekomstige hoofdstad van de vrije zone. Als antwoord stuurde de Thaise regering het leger. De opstand stierf een stille dood na het aanbod van de regering in 1982 om amnestie te verlenen. De provincie richt zich nu op ontwikkeling en betere verbindingen met de rest van het land door de aanleg van nieuwe wegen. 

Er wonen in deze provincie vele bergstammen met hun eigen tradities en gewoonten. Je kunt er onder meer de Thai Lue ontmoeten, evenals de Htin en de Khamu.

Bezienswaardigheden Nan

  • Wat Nong Bua in het dorp van Nong Bua (gelegen in het district Tha Wang Pha) werd gebouwd door Thaise vaklieden die eerder gemigreerd waren uit het zuiden van China. Je treft er oude muurschilderingen en gedetailleerde gravures van Thaise kunstenaars.
  • Het dorp Ban Nong Bua ligt op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Nan langs autoweg No.1080 De Thaise Lue bevolking in het dorp Ban Nong Bua fabriceren met de hand de traditionele bergstam stoffen met originele patronen. Deze vaardigheid wordt generatie op generatie doorgegeven. De inheemse geweven materialen zijn nu populaire bij vele reizigers.
  • Richting het noorden van Nan langs autoweg No. 1080 in het district van Nong Bua ligt het Nationale Park Doi Phu Kha. Dit nationaal park kenmerkt zich door groen woud en bergketens van kalksteen. Hier tref je verscheidene zeldzame flora zoals, de bijzondere "Chomphu Phu Kha". De roze bloemen van deze plant kan je in februari in volledige bloei zien. Er zijn ook verscheidene schitterende watervallen.
doi-phu-kha-national-park-nan.large.jpg

Doi Phu Kha National Park

  • De Wat Phumin is een interessante en bijzonder ontworpen tempel in Nan. De tempel, met een mooie binnenplaats, is een goed voorbeeld van de Lanna Thai architectuur. De muurschilderingen beelden diverse levensfasen uit.
wat-phumin1-nan.large.jpg

Wat Phumin

  • Het gebouw van het Nationale Museum in Nan werd gebouwd in 1903. Hier kan je tentoonstellingen bekijken over de geschiedenis van de stad Nan en talrijke oude voorwerpen. Het pronkstuk van de collectie is een zwaar aangetaste, bruin verkleurde olifantenslagtand die wordt aangezien voor magisch zwart ivoor. De slagtand die meer dan 300 jaar geleden werd gevonden, staat hier tentoongesteld op een kleurrijk afgewerkte houten khut, een mythologische adelaar. De collectie omvat verder sierlijk aardewerk en houtsnijwerk, kunstig gesmeed zilverwerk en zeldzame Laotiaanse boeddha's. Het Nationaal Museum verstrekt ook informatie over de verscheidene minderheden die in Nan verbleven.
  • Even buiten het centrum van Nan, op een heuvel, ligt de meer dan 600 jaar oude Wat Phra That Chae Haeng, voorzien van een prachtige gouden chedi. Alleen al om het uitzicht over de Nan-vallei is deze tempel een bezoek waard. Deze tempel stamt uit 1300 en werd gebouwd op de plek die volgens de legende door Boeddha zelf werd aangewezen. Nog voor je enig bouwwerk kunt ontwaren, komt een brede, door werkelijk kolossale naga's geflankeerde oprit in zicht. De enorme slangen slingeren vanaf de tempel langs de hellingen omlaag. Naast de grote toegangspoort spreidt de indrukwekkende bodhi-boom zijn takken en wortels uit. De blikvanger van het complex zelf is de ranke 55 m hoge chedi, die wordt omringd door vier kleinere chedi's, vier vergulde parasols en een aantal klokkentorens en leeuwen van stucwerk. Bijna net zo oogverblindend als de chedi is het dak van de viharn, dat in Laotiaanse stijl is opgebouwd in maar liefst vijftien, elkaar overlappende lagen en dat wordt gedragen door fijn bewerkte houten pilaren die onder de overhangende dakramen zijn geplaatst.

Het is de moeite waard om in Nan de Lanna-bootraces bij te wonen die aan het einde van het regenseizoen worden gehouden (eind oktober/begin november). Teams van wel 50 roeiers komen uit de hele provincie hier naartoe om deel te nemen aan de race in lange, kleurige boten met draken als boegbeelden.

Vanuit Bangkok is er een dagelijkse busdienst naar Nan (Mo Chit busstation).

Nok Air vliegt meerdere keren per dag tussen Bangkok (Don Muang) en Nan (vluchtduur ca. 1,5 uur).