Home » Bestemmingen » Steden » Oost-Thailand » Khon Kaen

Khon Kaen

Khon Kaen is een stad gelegen in het hart van de Isan, het noordoosten van Thailand, en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is de 4e stad van het land en beschikt over de grootste universiteit in de Isan. Khon Kaen is zeer centraal gelegen op de kruising van de Friendship Highway met de National Highway nr 12. Ook heeft de stad een eigen luchthaven en treinstation.

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat het gebied rond Khon Kaen al duizenden jaren geleden werd bewoond. In het Nationaal Museum Khon Kaen zijn kunstvoorwerpen uit Ban Chiang te bezichtigen, evenals lokale volkskunst, oude muziekinstrumenten, Boeddhabeelden, en fossielen en skeletten van dinosaurussen. Een boeiend museum als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de regio !

De mensen in Khon Kaen spreken ‘Isan’, een taal die sterk verwant is aan het Laotiaans, maar ook veel Thaise invloeden kent. Op de scholen wordt lesgegeven in het Thai en dit wordt dan ook door vrijwel iedereen gesproken.

Khon Kaen is een regionaal centrum voor onderwijs, financiële instellingen en overheidsinstellingen. De stad is tevens een industrieel centrum, met name voor de zijdehandel in deze regio, alsmede een belangrijke landbouw-hub voor de Isan. Ongeveer 60% van de totale oppervlakte van de provincie Khon Kaen wordt gebruikt voor de landbouw, voornamelijk rijstteelt.

Khon Kaen is voor toeristen niet een bijzonder interessante plaats, maar de winkeltjes en stalletjes op straat zijn leuk om langs te lopen, wat rond te kijken en misschien nog een leuk souvenirtje te kopen. Bij het vallen van de avond wordt het gezellig druk op de ‘night market’ waar bij de kleine, eenvoudige stalletjes heerlijk eten wordt bereid.

Ongeveer 55 km ten zuidwesten van Khon Kaen ligt het plaatsje Chonnabot. In Chonnabot wordt de zijde nog op traditionele wijze geweven. Hier klossen de lokale bewoners nog onder of voor hun paalwoningen. Deze kleine familiebedrijfjes houden de traditie levend.

Ten noordoosten van Khon Kaen ligt Ban Khok Sa-Nga, een klein dorpje bekend om de shows met giftige slangen. In dit ‘King Cobra Village’ worden shows gegeven met de gevaarlijke en zeer giftige koningscobra’s.

Een ander uitstapje vanuit Khon Kaen is de Ubol Rattana Dam, de grootste dam van de Isan, op ongeveer 50 km ten noordwesten van de stad. Het water wekt electriciteit op voor een aantal nabijgelegen provincies. Het grote reservoir is een populaire weekendbestemming voor veel Thai en ze houden ervan om hier te komen, al is het alleen maar voor een wandeling, want het waterrijke gebied is een lust voor het oog. Ook sportliefhebbers komen hier graag om te joggen of te golfen in een prachtige omgeving met bomen en weelderige groene vegetatie. Er bevinden zich ook diverse restaurantjes of eenvoudige kraampjes waar u iets kunt eten en drinken.

Het Nationaal Park Phu Kao Phu Pan strekt zich uit tot de naburige provincie Udon Thani. Dit park biedt prima mogelijkheden voor trekkings. Het park kan bereikt worden via Khon Kaen – Ubon Rattana.

Pha Nok Khao is een zeer indrukwekkend gebied met vreemd gevormde rotsformaties die door erosie ontstaan zijn. Pha Nok Khao ligt op zo’n 125 km ten westen van Khon Kaen.

Het Phu Wiang Park (sinds 1991 een Nationaal Park), op 60 km van Khon Kaen, telt een aantal archeologische sites waar nog prehistorische rotstekeningen en fossielen van plantenetende dinosaurussen te vinden zijn.

Prasat Pueai Noi is de grootste Khmer-tempel in het noorden van de Isan. Het bestaat uit 3 gebouwen met prachtige pagodes in Khmer-stijl.

Tegelijk met het Thais Nieuwjaar, Songkran (13 tot met 15 april), wordt in Bung Kaen Nakhon het bloemenfestival gehouden. Dit omvat onder meer kleurige bloemenoptochten, religieuze rituelen, dans, zang en volksmuziek uit de Isan regio.

Khon Kaen is vanuit diverse andere grote plaatsen te bereiken met bus en trein. Daarnaast vliegt Thai Airways meerdere keren per dag tussen Bangkok en Khon Kaen v.v.