Loei

De stad Loei is gelegen in de gelijknamige provincie in Noordoost-Thailand, tussen Phitsanulok en Udon Thani, op de westoever van de rivier de Loei.

Hoewel de provincie officieel bij Isan (het noordoosten) hoort, passen het klimaat en het landschap eerder bij dat van Noord-Thailand. Opmerkelijk is het dat de provincie Loei de enige provincie is waar de temperatuur in de winter kan dalen tot 0 graden, terwijl het er in de zomer ook heter kan worden dan de andere provincies. Vroeger werden ambtenaren die uit de gratie waren geraakt bij het Siamese bewind in Bangkok verbannen naar het afgelegen Loei.

Een voordeel van de geïsoleerde ligging is dat er tradities in ere worden gehouden die elders in onbruik zijn geraakt.

Het stadje Loei heeft zelf maar weinig bezienswaardigheden voor toeristen. Het Chinese heiligdom Chao Pho Kut Pong is een bij de plaatselijke bevolking geliefde plaats voor religieuze bijeenkomsten.

Elk jaar in juni vindt het Phi Ta Khon feest plaats in de provincie Loei. Meer informatie hierover is te vinden bij 'Feestdagen in Thailand'.

Loei is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationale Park Phu Kradung.

Vanaf de noordelijke busterminal in Bangkok (Mo Chit) vertrekken dagelijkse bussen naar Loei. Ook is het mogelijk om op Hualampong Station in Bangkok de trein te nemen naar Udon Thani en vanaf daar verder te reizen met de bus.

Een andere mogelijkheid is om van Bangkok naar Udon Thani te vliegen. Zowel Thai Airways, NokAir en AirAsia vliegen dagelijks tussen Bangkok en Udon Thani.