Roi Et

Roi Et is een stad in het noordoosten van Thailand, een streek die bekend staat als Isan. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en district Roi Et en ligt op ongeveer 450 km ten noordoosten van Bangkok.

Letterlijk vertaald betekent de naam Roi Et '101'. Deze naam refereert aan de oorspronkelijke 11 satellietsteden rond de stad en de 11 stadspoorten in de stadsmuur. Om het belang van de stad aan te duiden werd het nummer overdreven.

Roi Et is meer dan 200 jaar oud en heette in eerste instantie Saket Nakhon en was een belangrijke stad.

Door de ligging relatief dichtbij de grens met Cambodja is het niet vreemd dat ook in Roi Et invloeden van de Khmer te vinden zijn; zo zijn er archeologische vondsten te bezoeken die duidelijke elementen uit de Khmer architectuur bezitten. Er zijn tevens bewijzen dat het gebied ooit bewoond is door prehistorische volkeren.

Kenmerkend is dat de stad Roi Et gebouwd is rondom een groot kunstmatig meer: Bung Phlan Chai. Dit meer is karakteristiek voor de stad en staat dan ook bekend als symbool van Roi Et. In het midden van het meer ligt een eiland met een populair park en een voor de lokale bevolking belangrijke heilige plek.

roi-et-350x197.large.jpg

Roi Et

Hieronder een aantal bezienswaardigheden in Roi Et:

  • Wat Buraphaphiram: in Roi Et (op het eiland) staat de grootste staande Boeddha van Thailand. Wat Buraphaphiram is maar liefst 68 m hoog. U kunt de Boeddha beklimmen en tot op hoogte van zijn knieën komen. Vanaf hier wordt men beloond met een indrukwekkend uitzicht over de stad en omgeving.

 

Wat Buraphaphiram

  • City shrine: dit is voor de inwoners van Roi Et een heilige plek. Tevens te vinden op het eiland in het meer Bung Phlan Chai in het midden van Roi Et.
  • Somdet Phra Srinakarindra Park: dit park ligt ook op het eiland in het meer Bung Phlan Chai en is een prima plek om tot rust te komen in een omgeving van bloemen, planten, bomen, en een opvallende fontein. In dit park worden vele culturele activiteiten ondernomen.
  • Roi Et National Museum: van oorsprong was dit een plek van textiel en handnijverheid. Tegenwoordig staat dit museum voor de historie van Roi Et en de provincie, voor natuurlijke bronnen, archeologie, levenswijze en lokaal geproduceerde handgeweven zijde producten. Het museum kunt u ten zuidoosten van het meer Bung Phlan Chai vinden.

Bezienswaardigheden buiten Roi Et:

  • Bung Klua: een groot meer met een mooi zandstrand en drijvende restaurantjes. Ongeveer 10 km van het centrum van Roi Et.
  • Ku Ka Sing: ruïnes van Khmer bouwwerken. Ongeveer 70 km van Roi Et.

Bereikbaarheid Roi Et:

Vanwege de centrale ligging in noordoost-Thailand is Roi Et goed bereikbaar.

Er is een dagelijkse vlucht van Nok Air (Nok Mini) van Bangkok (Don Muang) naar Roi Et. Het vliegveld ligt op ongeveer 18 km buiten Roi Et.

Ook bussen vertrekken elke dag vanuit Bangkok (busstation Mo Chit) naar Roi Et.

Met de trein kunt u Roi Et niet direct bereiken. Daarvoor reist u eerst per trein naar Khon Kaen vanwaar u de bus kunt nemen naar Roi Et.