Home » Bestemmingen » Steden » Zuid-Thailand » Krabi (Ao Nang)

Krabi

Krabi ligt aan de Andaman Zee, 950 ten zuiden van Bangkok. Het is de hoofdstad van de gelijknamige zuidelijke provincie Krabi en een vertrekpunt voor veerboten naar eilanden en stranden in de regio zoals Ko Lanta, Ko Phi Phi, Ao Nang en Laem Phra Nang (Railay). Voor toeristen is er weinig te beleven in deze vissersplaats, maar Krabi wordt wel aangedaan door toeristen die naar de eilanden reizen.

De stad is vernoemd naar een zwaard (krabi) dat dichtbij zou zijn gevonden. Krabi wordt omringd door hoge kalksteenrotsen en deze zijn het symbool geworden van de provincie. Aan de kust ten oosten van de stad liggen mangroven. De kalksteenrotsen en mangroven kunnen met een longtailboot verkend worden vanaf de Chao Fa-pier in het centrum van de stad.

Op ongeveer 8 km ten noorden van de stad ligt Wat Tham Seua ('Tijgergrottempel'), die zo wordt genoemd omdat de rotsformatie op een tijgerpoot lijkt. Het is een van de bekendste woud-wats van Zuid-Thailand. Het hoofdgebouw is ondergebracht in een grot, waar in een vredige omgeving wordt gemediteerd. De abt van de Wat Tham Seua is een bekende leraar van vipassanameditatie. De 300 m hoge trap geeft toegang tot het Boeddhabeeld en de voetafdruk van de Boeddha boven op de klif. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over de omgeving.

Elk jaar in november wordt het Krabi Berk Fah Andaman Festival gehouden, een week van festiviteiten, zoals parades en concerten, dat zijn climax bereikt op Loy Krathong, de landelijke feestdag.

De bekendste badplaats in de provincie Krabi, is Ao Nang, op zo'n 20 km van Krabi-stad. Tot het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw waren visserij en de kokosnoot- en rubberplantages de voornaamste bronnen van inkomsten voor de moslims van Ao Nang. Nu bevinden zich aan het lange zandstrand hotels, (vis)restaurants, duikcentra, kanoverhuurders en winkeltjes. Ao Nang zelf heeft niet de mooie stranden van het nabijgelegen Railay, maar er is wel een grotere keuze aan restaurants en bars.

Het naastgelegen Hat Noppharat Thara is mooier, maar onontwikkelder dan Ao Nang. Het is een populair strand bij lokale jongeren en families die hier bij zonsondergang en in de weekenden samenkomen.

Een van de mooiste stranden van Thailand is Railay Beach dat vanuit Ao Nang in ongeveer 15 minuten per longtailboot te bereiken is. De steile kalksteenkliffen, het witte zand en de smaragdgroene zee trekken veel bezoekers. Railay Beach is opgedeeld in East-Railay en West-Railay en de omgeving is absoluut adembenemend.

railay2-350x206.large.jpg
railay1-350x216.large.jpg

Railay Beach, een van de mooiste stranden in Thailand

Het mooie strand Hat Phra Nang is via een smal pad vanaf Railay bereikbaar. Boven Hat Phra Nang verrijst een hoge kalksteenwand met Tham Phra Nang Nok ('Buitenste Prinsesgrot'), waarin zich de tempel bevindt voor de verloren geest van prinses Phra Nang, wier schip in de 4e eeuw voor Christus voor de kust gezonken zou zijn. Nu offeren vissers wierook, fruit en water voor een behouden vaart en een goede vangst.

Het is zeker de moeite waard om een dagje met de longtailboot de prachtige eilandjes in de omgeving te bezoeken zoals bijvoorbeeld Ko Poda waar u de gestreepte tijgervis met de hand kunt voeren en Ko Hua Khwan ('Chicken Island'). Ko Poda is omringd door prachtige witte zandstranden en zeer helder water. Onder de casuarinabomen is voldoende schaduw wat het een goede en populaire lunchplek maakt. Beide eilanden hebben duikers en snorkelaars veel te bieden.

poda-island-350x263.large.jpg

Poda Island

chicken-island-350x235.large.jpg

Chicken Island

Op Ko Hong, zo'n 25 km ten noordwesten van Ao Nang, zoekt men in het grottenstelsel naar de eetbare nesten van gierzwaluwen die als hoofdingrediënt voor vogelnestjessoep worden gebruikt. Als de tere, van speekseldraden gemaakte bouwwerkjes worden gekookt, veranderen ze in zachte, mie-achtige slierten die in heel Zuidoost- en Oost-Azië bekendstaan als lustopwekkend middel. De eigenschappen van de soep waarin ze worden verwerkt staan zo hoog aangeschreven dat de nestjes voor veel geld worden verkocht.

Erg populair in de provincie Krabi is het rotsklimmen. De kalksteenrotsen vormen een echte uitdaging en trekken klimmers uit de hele wereld. De beklimmingen variëren van gemakkelijk tot erg moeilijk. Tussen de klimpartijen door kunnen deelnemers een verfrissende duik nemen.

Krabi/Ao Nang is uitstekend bereikbaar met het vliegtuig. De internationale luchthaven van Krabi ligt zo'n 18 km ten oosten van Krabi-stad en 35 km van Ao Nang.

Thai Airways vliegt meerdere malen per dag van Bangkok Suvarnabhumi naar Krabi v.v., Air Asia vliegt vanaf Kuala Lumpur en vanaf Bangkok Suvarnabhumi naar Krabi v.v., Bangkok Airways vliegt tussen Ko Samui en Krabi v.v. en Tiger Airways onderhoudt verbindingen tussen Singapore en Krabi v.v. (november 2010; onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen).

Daarnaast is het mogelijk om in Bangkok een lange-afstandsbus te nemen naar Krabi al is dit wel een behoorlijk lange rit. Beter is het dan wellicht om de nachttrein te nemen van Bangkok naar Surat Thani waarna u vanuit Surat Thani met de bus verder naar Krabi kunt reizen.