Trang

Ondanks zijn prachtige natuurlijke schoonheid wordt de eeuwenoude zuidelijke havenstad Trang vaak over het hoofd gezien door toeristen en kiezen ze vaak voor de populairdere en bekendere bestemmingen Phuket en Krabi. Trang is echter zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast het toerisme zijn rubber, oliepalmen en visserij belangrijke bronnen van inkomsten voor Trang. Trang was de eerste plaats in Thailand waar eind 19e eeuw rubberbomen werden geplant.

Behalve zijn 199 km lange kustlijn aan de Andaman Zee heeft de provincie Trang bezoekers veel meer te bieden dan alleen strand. De provincie Trang bestaat uit een archipel in de Andaman Zee met meer dan 46 eilanden, maar u vindt er ook bossen, bergen en watervallen.

trang2-350x263.large.jpg

Vanaf de Pak Meng Pier vertrekken er boten naar de belangrijkste nabijgelegen eilanden. Voordat men aan boord gaat, dient er wel entree betaald te worden voor het Hat Chao Mai National Park. De toegangsprijs is 200 Baht voor buitenlanders (100 Baht voor kinderen).

Liefhebbers van wandelen of het verkennen van de jungle hebben een aantal interessante mogelijkheden om uit te kiezen, zoals de Khao Chong waterval en het Khlong Lamchan Park. In de minder bekende Thung Khai Peninsular Botanic Gardens in Yan Ta Khao district bevindt zich de eerste 'canopy walk' van Thailand, 175 m lang en 18 m hoog. Over deze loopbrug kunt u een mooie wandeling maken tussen de boomtoppen maken en genieten van het altijd groene regenwoud. Behalve de canopy walk kunnen bezoekers ook verschillende botanische tuinen bezichtigen.

Het Hat Chao Mai National Park is een beschermd zeegebied. De kustlijn van dit National Park is ongeveer 20 km lang. Hat Chao Mai NP bestaat niet alleen uit water, maar kent ook mooie stranden zoals Pak Meng, Chang Lang, San en Yao om er een paar te noemen, en de Chao Mai-grot die bezocht kan worden. Het mooie Pak Meng Beach is erg populair bij de Thai die hier komen om te relaxen en om 'spicy food' te eten in een van de restaurants.

Het centrum van de stad Trang is een combinatie van Thaise, Chinese en westerse architectuur. Boeddhistische tempels en Chinese heiligdommen staan naast Sino-Portugese gebouwen. Een leuke manier om een goede indruk van Trang en het leven van de lokale bevolking te krijgen is om over een van de marktjes te slenteren en het eten, de thee en de koffie te proberen.

trang3-350x226.large.jpg

Opvallend in het centrum van Trang is de Sino-Portugese architectuur van de winkelpanden. Het laat de invloed zien van de vroege Europese emigranten die hier naar toe kwamen voor de tin en rubber. Er zijn veel van dit soort winkelpanden waarbij de benedenverdieping gebruikt werd voor zakelijke doeleinden en de tweede verdieping als woonruimte.

Omdat Trang eeuwen geleden een drukke havenstad was, heeft het een multiculturele bevolking van Thai, Maleisiërs en Chinezen. Deze culturele verscheidenheid is ook terug te zien in de vele verschillende gerechten die hier te krijgen zijn.

De bekendste plaatselijke delicatesse in Trang is muu yaang, varkensvlees van de barbecue, dat vaak als ontbijt wordt gegeten. Muu yaang is zelfs zo populair dat er jaarlijks in september een festival aan wordt gewijd om deze delicatesse te presenteren.

trang1-350x263.large.jpg

Het ontbijt in Trang is anders dan in andere Thaise plaatsen. Hier ziet u locals van een ontbijt genieten bestaande uit dim-sum, varkensvlees van de barbecue en koffie en thee. Voor veel inwoners van Trang en omgeving is het ontbijt zeker net zo belangrijk als de lunch en het diner, omdat velen van hen al zeer vroeg opgestaan zijn om op de rubberplantages te werken. Na het werken hebben ze dan ook een goede maaltijd nodig.

Ook staan de inwoners van Trang bekend om hun lekkere cake. Elk jaar wordt er in augustus een Cake-festival gehouden. De cake kent verschillende smaken, zoals sinaasappel of koffie.

trang1-2-350x279.large.jpg

De lokale bevolking van Trang houdt ervan om 's avonds roti te eten en koffie of thee te drinken op straat.

De Chinese inwoners van Trang vieren elk jaar rond oktober, tijdens volle maan, het Vegetarisch festival. De Thai van Chinese afkomst eten dan negen dagen vegetarisch en kleden zich in het wit.

De beste tijd voor een bezoek aan Trang is tussen december en mei.

Trang is vanuit Bangkok goed bereikbaar per bus, trein, vliegtuig of auto:

  • Dagelijks vertrekken er bussen naar Trang vanaf Bangkok's zuidelijke busterminal. De busreis duurt ca. 12 uur.
  • Dagelijks rijden er twee treinen vanaf Hualamphong Station in Bangkok naar Trang. Deze treinen vertrekken aan het eind van de middag/begin van de avond en komen de volgende ochtend in Trang aan. De treinreis duurt ca. 15 uur.
  • Nok Air vliegt tweemaal per dag vanaf Bangkok Don Muang (DMK) naar Trang (TST) v.v. De vluchtduur is 1 uur en 10 minuten. Het is ook mogelijk om via Nok Air een combinatie-ticket (vliegtuig-bus-ferry) te boeken vanaf Bangkok naar een van de eilanden in de omgeving van Trang (Ko Phi Phi, Ko Lanta, Ko Lipe, Ko Kradan, Ko Laoliang, Ko Mook, Ko Ngai en het Maleisische eiland Langkawi). Kijk voor meer informatie op de website van Nok Air. Ook Orient Thai Airlines vliegt tussen Bangkok (Don Muang) en Trang. Kijk voor actuele vluchttijden en prijzen op de website van Orient Thai Airlines.
  • Indien u met een (huur) auto van Bangkok naar Trang wilt rijden, neemt u Highway 4 (Bangkok - Chumphon) en Highway 41 (Surat Thani - Thung Song - Huai Yot - Trang).