Som Tam

Som Tam (of papaya pok pok) is een pittige papaya-salade, die populair is in Thailand. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het noordoosten (Isaan) van Thailand. De salade bestaat behalve uit onrijpe papaja, ook uit pinda's, tomaat, en hete chilipepers (en vaak gedroogde garnalen). In Isaan zelf worden ook nog plaa raa (een soort ansjovis-saus) en poe dong (gepekelde, rauwe krab) toegevoegd.

Het wordt vaak in combinatie gegeten met kleefrijst (khao niao) en gegrilde kip (kai yang). Het kan ook worden vermengd met gekookte, en dan afgekoelde, rijstvermicelli (som tam raad kanom chien).

Ingrediënten:
1 grote groene (onrijpe) papaya
2 grote teentjes knoflook
4 Thaise rode en groene chilipepers
1/2 kopje gesneden tomaten
1 eetlepel (kokos) palmsuiker 

2-3 eetlepels vissaus
1/2 limoen
1/4 kop geroosterde ongezouten pinda's
2-3 kouseband

(evt. 1/4 kopje gedroogde garnalen)

Voorbereiding:
Schil de papaya en snijdt, hak of rasp hele dunne reepjes (Thais houden de papaya in een hand, hakken met een groot hakmes inkepingen heel dicht bij elkaar en schaven dan met de chopper dwars op de hakrichting kleine reepjes er af) , ontvel de knoflookteentjes, snij de tomaat in zessen, breek de kouseband in stukjes.

Bereiding:
Stamp pepertjes en knoflook in de veizel. Voeg de helft van de pinda′s toe, de gedroogde garnalen en de suiker. Stamp. Voeg stukjes kouseband en een handje papaya reepjes toe, stamp weer. Voeg tomaat en vissaus toe en pers de limoen erboven uit. Licht stampen/roeren. Voeg de rest van de papaya en de pinda's toe en meng alles goed door.

Of kijk naar het filmpje van Thai Food Tonight: