Home » Thailand » Thaise Koningshuis

 

Thaise Koningshuis

Het koningshuis is zeer geliefd in Thailand; de Thai hebben groot respect voor hun koningshuis.

Rama IX, Koning Bhumibol Adulyadeh (5 december 1927-13 oktober 2016), was de langst zittende vorst uit de Rama-dynastie en was bij leven de langst regerende monarch ter wereld. Bhumibol Adulyadej is in 1927 in de Verenigde Staten geboren. In 1946 besteeg hij de troon als koning Rama IX. Op donderdagmiddag 13 oktober 2016 overleed ZKH Bhumibol Adulyadej op 88-jarige leeftijd in het Siriraj Hospital te Bangkok waar hij de laatste jaren van zijn leven verbleef. Het nieuws van zijn overlijden werd dezelfde avond om 19:00 uur via alle tv-kanalen in Thailand bekend gemaakt. Zijn overlijden kwam als een grote schok aan bij de Thaise bevolking. Voor vele Thai was ZKH Bhumibol Adulyadej de enige koning die ze in hun leven hadden meegemaakt en hij werd gezien als de 'Vader van de Natie'. Na de bekendmaking van zijn overlijden werd er een rouwperiode van 30 dagen afgekondigd (voor overheidsdienaren een rouwperiode van 1 jaar). Op 14 oktober 2016 was de koninlijke processie waarbij het lichaam van de koning van Siriraj Hospital naar het Grand Palace werd overgebracht. Tienduizenden Thai gingen de straat op om een laatste eer aan hun koning te bewijzen.

Vroeger werd de koning vereerd als een soort god, een incarnatie van Boeddha. Dat is wel veranderd, maar het diepe respect voor de koning is gebleven, ook na 1932, toen door een staatsgreep een constitutionele monarchie werd ingevoerd. 

Van de troon gaat nog steeds een geweldig moreel gezag uit, ondanks revoluties en staatsgrepen. Voor de Thai is de koning een vaderlijke figuur, de belichaming van de natie. Kritiek op of laatdunkende opmerkingen over de koninklijke familie worden absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders ! De liefde en bewondering voor het koningshuis is overal merkbaar: langs de wegen, voor en in grotere gebouwen, maar ook in (bijna) alle woonhuizen en winkeltjes vind je portretten van de koning en/of koningin. Iedere ochtend om 8 uur en 's avonds om 6 uur wordt het volkslied gespeeld in overheidsgebouwen, op radio en tv, op scholen en in bus- en treinstations. Iedereen staat op of staat stil. Dat geldt ook voor het begin van de film in een bioscoop.

Afbeeldingen van de koning mag men nooit moedwillig vernielen. De koning staat ook afgebeeld op de Thaise munten en bankbiljetten. Ga daarom ook nooit op Thais geld staan, dit wordt door de Thai als zeer onbeleefd beschouwd !

Jaarlijks werd op 5 december de verjaardag van koning Bhumibol Adulyadej gevierd. Dit was een nationale feestdag en iedereen was op deze dag vrij. Het was voor de Thai het aangewezen moment om de Koning nog meer te eren dan zij normaal al deden. Deze dag stond in het teken van het tonen van genegenheid en trouw aan de man die zij zo respecteerden. Er werden veel religieuze rituelen uitgevoerd. Alle openbare gebouwen en huizen waren elk jaar op 5 december versierd met vlaggen, slingers, lampjes en zijn portret. 

In Nederland zijn we niet gewend aan zo'n betoon van respect, maar het helpt als je weet van dit gebruik in Thailand en je gedrag een beetje erop aanpast !

king1.large.jpg

Koning Bhumibol Adulyadej (1927-2016) & Koningin Sirikit Kitiyakara