Bangkok Don Muang

Don Muang Airport (airportcode: DMK) is de oude internationale luchthaven van Bangkok. Vanwege de beperkte capaciteit van Don Muang en de daarbij behorende overbelasting is men in 2002 begonnen met de bouw van Suvarnabhumi Airport die in 2006 geopend werd. De bouw van Suvarnabhumi Airport was al meer dan 40 jaar gepland, maar door corruptie en politieke twisten heeft het uiteindelijk tot 2002 geduurd voor de eerste paal geslagen kon worden.

Voor de opening van Suvarnabhumi Airport in 2006 had Don Muang de IATA luchthavencode BKK, maar deze code heeft het overgedragen aan Suvarnabhumi Airport. De huidige IATA luchthavencode van Don Muang is DMK.

Don Muang Airport werd officieel geopend op 27 maart 1914, maar het vliegveld was al eerder in gebruik.

Tussen de 2 start- en landingsbanen van Don Muang ligt een golfbaan, die eigendom is van de militairen. Alhoewel het bezoek hieraan aan restricties onderhevig is, kan toch iedereen op uitnodiging van een lid van de golfbaan hier komen spelen. Ballen van de golfbaan komen dus ook nog wel eens op de banen terecht en de golfkarretjes moeten over het banenstelsel naar het clubhuis. Raar, maar waar !

Het was de bedoeling dat Don Muang Airport volledig zou sluiten voor passagiersvluchten. Omdat Suvarnabhumi Airport na de opening te kampen had met een aantal problemen, is Don Muang Airport een half jaar na sluiting weer opengegaan.

De lowcost-maatschappij NokAir gebruikt Don Muang tegenwoordig nog steeds voor alle binnenlandse vluchten. Ook de Thaise luchtvaartmaatschappij Orient Thai Airlines maakt voor een aantal vluchten nog gebruik van Don Muang.

bkk-don-muang1.medium.jpg

Don Muang, de 2e luchthaven van Bangkok. Als u hier al eens geland bent, kunt u zich de golfbaan tussen beide banen misschien nog wel herinneren. Vluchten van Nok Air en sommige vluchten van Orient Thai Airlines worden tegenwoordig nog steeds uitgevoerd vanaf/naar Don Muang.

Eind november 2008 werd Don Muang (net als Suvarnabhumi Airport) ongeveer een week bezet gehouden door aanhangers van de People's Alliance for Democracy (PAD). Deze betogers waren tegenstanders van de Thaise premier Somchai. De betogers hielden ook de verkeerstorens van beide luchthavens bezet waardoor vele duizenden passagiers vast kwamen te zitten. Sommige luchtvaartmaatschappijen besloten om passagiers via de luchthavens van Phuket, Chiang Mai en Pattaya te laten vertrekken. De demonstranten trokken zich pas terug toen door beslissing van een rechtbank de regering moest aftreden. Meer informatie hierover kunt u vinden bij de 'Geschiedenis van Thailand'